Турската опозиция критикува новите министри

Турската опозиция критикува новите министри
Снимка: pt.wikipedia.org
A A+ A++ A

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу  критикува състава на новото правителство и особено избора на новия министър на вътрешните работи, съобщи телевизионният канал NTV, цитиран от агенция "Фокус".

Общата оценка на лидера на турската опозиция е, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган се стреми да „състави кабинет, който въобще няма да му противоречи и само ще претворява в живота неговите лични намерения”.

По-специално внимание  Кемал Кълъчдароглу обръща на новия министър на вътрешните работи – досегашния главен секретар на Министерски съвет Ефкан Ала. Според лидера на НРП именно той е лицето на „дълбоката държава” (събирателно понятие в Турция, олицетворяващо симбиозата на тайните служби с мафията и политическия елит) вътре в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

За да успокои напрежението Ердоган смени 10 министри. Сред сменените е министърът за Европейския съюз Егемен Багъш, който според медиите е сред замесените в корупционния скандал, но не е подал оставка. Той до момента не е обект на съдебно преследване. Багъш е заменен от досегашния депутат от управляващата Партия за справедливостта и развитието Мевлут Чавушоглу.

Сменени са и министрите на вътрешните работи Муаммер Гюлер, на икономиката Мехмет Зафер Чаглаян и на околната среда Ердоган Байрактар, които в сряда подадоха оставка, а синовете им са задържани в рамките на разследване за подкупи и корупция. Те са заменени от Ефкан Ала (вътрешни работи), който досега бе помощник държавен секретар към канцеларията на премиера и от депутатите Нихат Зейбекчъ (икономика) и Идрис Гюллючъ (околна среда).

#Кемал Кълъчдароглу #Ердоган #Турция #скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"