Над 500 световноизвестни писатели осъдиха подслушването

Над 500 световноизвестни писатели осъдиха подслушването
Над 500 световноизвестни писатели подписаха апел срещу подслушването. Снимка: rt.com
A A+ A++ A

Над 500 световноизвестни писатели, включително и Нобелови лауреати, осъдиха практиката на подслушване, разкрита от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. В подписка те предупреждават разузнаванията в западните държави, че подкопават устоите на демокрацията, и настояват подслушването да бъде обуздано чрез създаването на международна харта.

Инициатори на призива са българският писател Илия Троянов и германският му колега Юли Зее. Сред подписалите са Орхан Памук, Гюнтер Грас, Умберто Еко, Джонатън Литъл, Елфриде Йелинек, Амос Оз и много други техни колеги от 81 страни.

Писателите призовават ООН да изготви международен документ за дигиталните права, който да защитава гражданите. „Човек под наблюдение вече не е свободен; общество под наблюдение вече не е демократично. Следенето е кражба. Тези лични данни не са обществена собственост, те са наши. Когато се използват, за да се предсказва поведението ни, нашата свободна воля бива ограбена – а тя е от съществено значение за демокрацията“, пише в апела, цитиран от „Стандарт“.

Има призив и към гражданите – да се борят за правата си.

#писатели #ООН #Орхан Памук #Едуард Сноудън #Умберто Еко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »