Еквадор разреши добива на петрол в Амазонската джунгла

Еквадор разреши добива на петрол в Амазонската джунгла
A A+ A++ A

Еквадор се отказа от плана за защита на Амазонската джунгла в националния парк „Ясуни". Президентът Рафаел Кореа обяви, че след като т.нар. богати държави не са се споразумели за пакета с обезщетения за страната, след като е спряла добива, то той ще бъде разрешен, съобщава Стандартнюз.

Решението провокира стотици хора да се съберат за протест в столицата Кито. Добивът на петрол в националния парк започва през 70-те години на миналия век.

През 2007 г. новоизбраният тогава президент Кореа обяви инициативата „Ясуни-ИТТ". По силата на този проект Еквадор трябваше да прекрати нефтодобива в сърцето на природния парк, където вече съществуват три сондажни кладенеца („Ишпинго", „Тамбокоча" и „Типутини" – оттук и съкращението ИТТ). Условие беше че „международната общност" ще се съгласи да изплати на страната обезщетение, отговарящо на половината от предвидените доходи от петрол на страната, изчислени на няколко милиарда долара.

Този план беше подкрепен от ООН и влезе в действие през 2010 г. Само част от страните обаче се съгласиха да внесат в него средства.

В телевизионно обръщение Кореа обяви, че тъй като фондът е привлякъл само част от очакваните пари, е подписал декрет за закриването му и край на инициативата. Президентът уточни, че това е едно от най-трудните решения, които някога е взимал.

Възобновяването на добива и проучването на нови територии в джунглада ще стартира още през следващите седмици.

#Еквадор #петрол #добив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници