Стойнев: Цената на въглищата трябва да се вдигне

Стойнев: Цената на въглищата трябва да се вдигне
Стойнев е категоричен, че въгледобива трябва да се реформира. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Необходимо е да се вдигне цената на въглищата, тъй като три години и половина цената им не само че не е увеличена, тя е намалена, може би с цел да се фалира "Мини Марица Изток".

Това заяви в сряда пред Нова телевизия министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Той е категоричен, че през септември ще има промяна в цената на въглищата.

"Секторът трябва да се реформира, защото не е нормално аз като министър да определям цената на въглищата. Моята задава е да спася системата", посочи още енергийният министър и отново отбеляза, че заварва система, в която само през последните години дълговете са се увеличи с 1,5 млрд. лева.

"Представеният от мен доклад в парламента е изключително обективен – само данни и цифри", посочи още Драгомир Стойнев.

Стойнев в категоричен, че в "Мини Марица Изток" няма да има съкращения, работниците ще си получават редовно заплатите и ще има увеличение на цената на въглищата.

"Прави се проверка на абсолютно всички концесии в МИЕ, те са 491 и предупреждавам всички концесионери, че тези, които имат нарушения с годишния работен проект, както бе при мина "Ораново", при случай че не са плащали концесионни възнаграждения – ако има нарушения аз ще издам заповед за спиране на концесия."

Стойнев обаче уточни, че спиране на концесия не означава прекратяване на добива, концесионерът поддържа мината в добро състояние, няма право да уволнява работниците и трябва да изпълни всички изисквания по годишния работен проект.

Що се отнася до АЕЦ "Белене", Стойнев каза единствено:" Топката е в парламента, парламентът е замразил проекта, тоест ние нямаме инструменти, които да водят до реализация на проекта."

#Драгомир Стойнев #АЕЦ Белене #Ораново #Мини Марица изток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »