Кристиан Вигенин: Има граници, които посланиците не бива да пресичат

Кристиан Вигенин: Има граници, които посланиците не бива да пресичат
Вигенин определи присъствието на Филип Отие на една от антиправителствените демонстрации като „негово лично решение”, предвид скоро изтичащия му мандат.
A A+ A++ A

Има граници, които посланиците не бива да пресичат, коментира пред БНР министърът на външните работи Кристиан Вигенин по повод реакциите на чужди дипломати относно протестите и политическата обстановка у нас в момента.

„Честно казано нямам намерение да се занимавам с един или друг посланик,” заяви Вигенин, но призна, че е обсъждал позициите на чуждите представители със свои европейски колеги.

Преди две седмици в съвместно изявление посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер отправиха призив към политическите лидери на България да скъсат връзките си с олигархията.

Тази седмица към тях се присъедини и американският посланик Марси Рийс, която изрази позицията, че политическата криза в България е провокирала много активни публични дискусии по някои важни теми - свободата на медиите, върховенството на закона и съдебни промени.

„Европейските страни очакват в България да има стабилност, но те са далеч от мисълта да ни казват какво да правим. В ЕС смятат, че трябва да се търсят възможности за диалог, защото тази напрегната ситуация създава пречки за ефективната работа на институциите,” коментира в тази връзка Кристиан Вигенин.

Той подчерта, че да се случат необходимите промени, България се нуждае от действащо правителство.

Вигенин определи присъствието на Филип Отие на една от антиправителствените демонстрации като „негово лично решение”, предвид скоро изтичащия му мандат.

„Следващата седмица планирам обяд с европейските посланици, където ще дискутираме ситуацията в България, устният доклад на ЕК, който всъщност не създаде никаква новина, а също така и европейските ни приоритети,” заяви още министър Вигенин.

#Кристиан Вигенин #Вигенин #Отие #България #ЕС #посланици #дипломати #Матиас Хьопфнер #Франция #Германия #Марси Рийс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"