Столичната община ще отчужди всички частни имоти в Борисовата градина

Столичната община ще отчужди всички частни имоти в Борисовата градина
Общинският съвет възложи тази задача на главния архитект Петър Диков, който е вносител на доклада, на заседание в четвъртък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столичната община възнамерява да отчужди цялата територия на Борисовата градина. Това означава, че собствеността на всички частни имоти ще стане публична-общинска. За да стане промяната, е необходимо да бъде изработен подробен устройствен план на парка, съобщава „Дневник“.

Общинският съвет възложи тази задача на главния архитект Петър Диков, който е вносител на доклада, на заседание в четвъртък.

Планът ще бъде готов най-рано в средата на 2014 г.

За предложението си Диков се позова на чл. 17 от Конституцията, ал. 5, където пише, че „принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение“. Аргументира се и със законите за устройството на територията, за държавната собственост и за общинската собственост.

Основанието за отчуждаването ще бъде нуждата на софиянци от зелени площи.

Сред отчуждените имоти ще попаднат лятното кино, къпалнята на „Мария Луиза“, заведение, известно като „Маймунарника“, както и по-малки имоти.

Според Диков те са били продадени през 90-те и в първите години на ХХI век.

„Намерете кой и как е придобил собствеността върху тези имоти, защо общината ги е продала“, заръча на журналистите Петър Диков.

Това ще е четвъртият опит за изработването на подробен устройствен план за последните 20 години, като този път главният архитект бил решен да стигне докрай.

Отделно Общинският съвет прие план-схема на част от Борисовата градина около пл. „Орлов мост“, езерото „Ариана“, зоната с детски площадки и парковите алеи към националния стадион „Васил Левски“. В доклада, който също беше внесен от Диков, пише, че от 35 преместваеми и рекламни обекти само 29 са законни.

Схемата беше приета с гласовете от мнозинството от ГЕРБ, а опозицията беше против или въздържала се.

#Столичната община #Борисовата градина #Петър Диков #Диков #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »