Жириновски: Да разменим Сноудън за Бут

Жириновски: Да разменим Сноудън за Бут
„В никакъв случай не трябва да екстрадираме Сноудън в САЩ, а да го разменим за Виктор Бут и Константин Ярошенко. В най-добрият случай – да се добави и генерал Олег Калугин“, написа Жириновски в Туитър. Снимка: ozodi.org
A A+ A++ A

Лидерът на Либералнодемократическата партия на Русия Владимир Жириновски предложи да се размени бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън, който пристигна в Москва, с осъдения в САЩ на 25 години затвор за търговия с оръжия Виктор Бут.

„В никакъв случай не трябва да екстрадираме Сноудън в САЩ, а да го разменим за Виктор Бут и Константин Ярошенко. В най-добрият случай – да се добави и генерал Олег Калугин“, написа в Туитър Жириновски, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

Сноудън работеше за компанията Booz Allen Hamilton, свързана с ЦРУ. В началото на юни той разпространи тайно съдебно решение, съгласно което американските служби за сигурност са получили достъп до всички разговори на големия мобилен оператор Verizon, както и данни за строго секретната програма на Агенцията за национална сигурност PRISM.

Тя позволява да се следят електронните комуникации на най-големите сайтове.

Вчера стана известно, че Сноудън е пристигнал от Хонконг в Москва и е поискал убежище в Еквадор.

Виктор Бут, известен с прозвището „търговеца на смърт“ и смятан за един от най-големите контрабандисти на оръжие в света, има и българска връзка. Според доклад на ООН той е изнесъл от България оръжия за 14 млн. долара в нарушение на санкциите на международната организация.

Константин Ярошенко е руски летец, осъден в САЩ на 20 години затвор по обвинение в контрабанда на наркотици, а Олег Калугин е бивш генерал от КГБ, който избяга в САЩ и беше осъден задочно в Русия.

Случаят с Едуард Сноудън предизвика дипломатически скандал между САЩ и Русия, тъй като Вашингтон настоява Москва да екстрадира бившия агент, а според Русия няма основание за подобна мярка.

#Владимир Жириновски #Виктор Бут #Едуард Сноудън #Москва #Вашингтон #САЩ #Русия #Хонконг #Еквадор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"