България „гладна“ за алжирски инвестиции

България „гладна“ за алжирски инвестиции
Министър Трайчо Трайков и министърът на водните ресурси на Алжирската демократична и народна република Абделмалек Селлал. Снимка: МИЕТ
A A+ A++ A

Министърът на водните ресурси на Алжир Абделмалек Селлал бе посрещнат в София от българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщиха от Министерството на икономиката.

Абделмалек Селлал пристигна в България във връзка с Деветнадесетата сесия на Смесения българо-алжирски комитет за икономическо, научно и техническо сътрудничество.

Основни теми на разговора между двамата министри бяха възможностите за внос на природен газ от Алжир и за инвестиции в България.

„Българският бизнес е „гладен“ за връзки с алжирски компании“, каза министър Трайков пред алжирския си колега.

Трайков отбеляза, че след изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция България вече ще може да внася природен газ и от Алжир, което е възможност за диверсифициране на енергийните доставки за страната.

На свой ред Селлал подчерта, че Алжир следи внимателно енергийната политика на България.

Абделмалек Селлал се срещна и с премиера на България Бойко Борисов, с когото обсъдиха перспективите за двустранните търговско-икономически отношения между България и Алжир.

„Уверявам ви, че гледаме изключително сериозно на контактите с Алжир. Трябва да работим заедно за реализацията на съвместни проекти, да си сътрудничим в сферата на търговията, бизнеса и туризма“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

„Традиционните отношения между България и Алжир трябва да бъдат използвани като база за активизиране на икономическото партньорство“, каза на свой ред министър Селлал.

Селлал и Борисов си размениха поздравления: министърът на водните ресурси на Алжир поздрави българския премиер за изборната победа на партията му и по повод Деня на народните будители.

Борисов от своя страна поздрави госта си с Националния празник на Алжирската демократична и народна република, който се чества на днешната дата.

#Абделмалек Селлал #Алжир #чужди инвестици #ПЧИ #Трайчо Трайков #Министерство на икономиката #министър на икономиката #Бойко Борисов #министър-председател на България #природен газ #газопровод България-Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"