АФП: Млади градски жени – лицето на протестите в Турция

АФП: Млади градски жени – лицето на протестите в Турция
A A+ A++ A

Те са млади, жителки на градовете и добре образовани. Миналата седмица спаха в парк в Истанбул – запознайте се с жените на фронтовата линия на масовите антиправителствени протести в Турция.

„Ние сме жените, които Ердоган би предпочел да си стоят у дома“, казва 37-годишната актриса Севи Алган, имайки предвид турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който според протестиращите налага своите консервативни, ислямски ценности върху населената предимно с мюсюлмани, но твърдо светска страна.

Много от жените с радост признават, че са случайни активистки, които преди две седмици не биха могли да си представят, че биха опъвали палатка в епицентъра на национален граждански бунт. Но сега тези млади туркини, много от които студентки, адвокатки, учителки и офис служителки, съставляват половината от хилядите демонстранти в парк Гези близо до площад „Таксим“ и с удоволствие са се приспособили към новото си ежедневие.

Те прекарват часове под яворовите дървета в парка, като обсъждат каузата си, участват в среднощни песни и танци и когато е необходимо, стоят нащрек рамо до рамо с футболните фенове срещу евентуални действия на полицията в района без полицейско присъствие извън парка.

Протестът започна, след като малка кампания за спасяването от изсичане на 600-те дървета в парка беше потушена от полицията със сълзотворен газ и водни струи на 31 май и това предизвика всеобщ гняв срещу правителството. При безредиците пострадаха над 400 души, а трима души загинаха.

Много от протестиращите жени, големи групи от които се определят като либерални и светски, казват, че е дошло време да се надигнат в защита на правата си срещу нарастващите посегателства срещу свободите им от произлязлата от ислямско движение Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган. Премиерът спечели трети поредни избори с близо 50% от гласовете на избирателите през 2011 г., след като постигна стабилен икономически растеж.

Но критиците го обвиняват в увеличаване на авторитаризма и в поляризиране на страната. „Жените са на фронтовата линия, защото те са първите жертви на проектите на Ердоган“, казва Севи. Списъкът й с оплаквания включва войнственото предложение на премиера за ограничаване на правата за аборт, втвърдяването на правилата за противозачатъчните хапчета и забрана на продажбите на алкохол късно вечер.

Ердоган, ревностен мюсюлманин, чиито съпруга и дъщери носят ислямска забрадка, предизвика гняв и когато обяви, че всяка жена в Турция трябва да има три деца. „Би ли поискал повече деца като нас?“, пита Озлем Алтиок, безработна бивша стюардеса, докато говори с приятелки в парк Гези.

Театралната актриса Севи заяви, че поддръжниците на управляващата партия ПСР смятат демонстрантите за „лоши мюсюлмани“, но тя твърди, че те не са срещу исляма и си спомня с умиление как като дете баба й й четяла стихове от Корана преди лягане. „Ние обичаме да пием, да разискваме, но Ердоган и неговите хора нямат монопол върху исляма. Погледнете солидарността на площад „Таксим“. Ето това означава да си мюсюлманин“, казва тя.

В парка, където се предлагат безплатна храна, уроци по йога и концерти, множество феминистки и защитници на правата на гейовете са заели позиции редом до мюсюлманки антикапиталистки с бурки. Празничната атмосфера на мястото и чувството за приятелство лесно заличават всякакви идеологически различия.

Макар жените в Турция да са слабо представени в политиката, те заемат видно място в университетите и в компаниите, до голяма степен благодарение на реформите за еманципация, въведени от Мустафа Кемал Ататюрк, бащата на съвременна Турция, след основаването на турската република през 1923 г.

„Не става въпрос да се отказваме от части от нашата ислямска култура, а да запазим съществуващите ни права“, казва 21-годишната студентка по философия Есра и допълва, че не опитва да копира модела на „западните жени“. „Кариерата, успехът на всяка цена, изглежда, не правят западните жени щастливи“, казва тя, седнала с кръстосани крака на тревата.

„Системата не се променя за една нощ, знаем това. Но това е историческа стъпка към социална революция“, допълва 26-годишната й приятелка Дикле, служителка в банка. 35-годишната актриса Нуркан, която е сложила червена кърпа на главата си, казва, че се чувства като част от нещо специално в парк Гези.

„Понякога човек няма думи да опише нещата. Това е един от тези моменти, когато хората спират да говорят и започват да действат“, допълва тя. Показвайки случващото се около нея, Нуркан допълва, че се гордее, че хора от различни социални слоеве могат да се събират по този начин.

„Ние, жените, спим на открито в този парк. Няма нито един случай на тормоз или кражба. Знаете ли защо? Защото 50-те процента не са тук“, завършва тя.

 

По БГНЕС


#протести Турция #Ердоган #Ататюрк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай