Кристиан Вигенин: Външно да престане да се занимава с балона ДС

Кристиан Вигенин: Външно да престане да се занимава с балона ДС
Външният министър не очаква ситуацията в Турция да ескалира и да се наложи евакуация на българи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очевидно Министреството на външните работи трябва веднъж завинаги да престане да се дели на такива със и без картончета. Това не е най-интересната тема, заяви новият министър на външните работи Кристиан Вигенин.

„По темата за дипломатите, бивши сътрудници на ДС, се е създал един излишно един голям балон. Ще разчитам на капацитета и професионалния опит на тези хора. Ще направя необходимото да се използват максимално техните знания и потенциал. Всеки случай ще се разглежда поотделно“, коментира Вигенин пред БНТ.

Новият министър обаче уточни, че ще изполва опита на тези дипломати, но няма да ги реабилитира и да ги праща за посланици.

За да не се спекулира с темата, Вигенин обясни, че механизмът за назначаване е такъв, че дори България да поиска назначаване на такъв човек, страната, която трябва да го приеме, може да не издаде агреман.

По този начин отговори на притесненията на някои страни от Европейския съюз, че бивши сътрудници на комунистическите тайни служби могат да бъдат изпратени за посланици при тях.

Външният министър не очаква ситуацията в Турция да ескалира и да се наложи евакуация на българи, но успокои, че дипломатическите мисии там имат пълна готовност да реагират.

Вигенин не коментира дали отливаът на туристи от Турция заради напрежението там ще пренасочи потока към България. Според него привличането на туристи не е задача на повереното му министерство.

#Кристиан Вигенин #ДС #Министерство на външните работи #Европейския съюз #Турция #дипломати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »