Вигенин: Екстремисти няма да диктуват отношенията ни с Македония

Вигенин: Екстремисти няма да диктуват отношенията ни с Македония
A A+ A++ A

Това е работа на г-н Орешарски, каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред Нова телевизия в отговор на въпрос кой ще бъде вторият вицепремиер. Но допълни, че няма да бъде овакантено мястото на посланика ни в Швейцария Меглена Плугчиева, чието име се спряга за втори вицепремиер.

Той припомни, че Конституционният съд е отхвърлил решението на бившия външен министър за отзоваването на българските посланици, сътрудници на Държавна сигурност. Вигенин допълни, че той е бил против също, но подчерта, че това не е основна тема в неговата работа като министър. Първият български дипломат вярва, че не би имал проблем по този въпрос и с президента Росен Плевнелиев.

Вигенин посочи, че ще работи за подмладяване състава на МВнР. Според него България трябва да определи по-ясно приоритетите си във външната политика. Една от основните задачи е политиката спрямо Западните Балкани, включително и към Македония. Той беше категоричен, че договорът за добросъседство с Република Македония трябва да се подпише и това е първото нещо, с което ще се занимава, като още днес е свикал работна група по този въпрос.

Вигенин подчерта, че трябва максимално да се разширят отношенията с Македония не само по отношение на този договор. Няма да се допуска екстремисти от страна на Македония и България да определят политиката между двете страни. По повод на паметниците в Скопие Вигенин каза, че те са само доказателство за общата ни история.

В понеделник ще се срещна и ще обсъждам въпроса за ролята на „Хизбула“ в атентата в Бургас. Предишното ми качество на евродепутат не ми даваше възможност да имам пълна информация по този въпрос. По него, както знаете, най-много изказвания правеше по този въпрос бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Трябва добре да се огледат нещата съвместно с партньорите ни от ЕС дали само на базата, евентуално на атентата в Бургас, може да се направят тези изводи за „Хизбула“, сподели Вигенин.

#Кристиан Вигенин #външна политика #Македония #дипломати #приоритети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"