Чехия за Хавел: Баща на истината, променил нацията

Чехия за Хавел: Баща на истината, променил нацията
Снимка: kurier.at
A A+ A++ A

Баща на истината и душа на чешката революция е починалият бивш чешки президент Вацлав Хавел, според ежедневниците в Чехия.

Чешките медии засипаха с почести Вацлав Хавел, наричайки бившият президент и революционна икона баща на истината, променил курса на историята, направи обзор на чешката преса „Фокус“.

Хавел „спечели най-големите си политически битки“, пише в коментара си популярният ежедневник „Днес“, посвещавайки 22 страници на мъжа, сочен за „душа на чешката революция“.

„Някои го виждат като непоправим политически идеалист, други като известен артист. Но всички чували за малката държава в сърцето на Европа вероятно ще го сметнат за символ на борбата срещу тоталитаризма“, отбелязва изданието.

„Той беше единственият чешки президент, говорил пред Конгреса на САЩ, където получи бурни овации. Той беше уникален политик, защото по същество никога не е бил политик. Никога няма да има друг като Хавел“, коментира вестник „Лидове новинй“.

Таблоидът „Блеск“ излиза със специално издание в по-голям формат под заглавието „Мъжът, който промени нацията - Благодарим ти“.

„Той се би за нашата свобода и свободата е най-големият ни дар, който имаме. Една цяла епоха от чешката история ще носи отпечатъка на неговата личност“, пише изданието.

Вестник „Хосподарске новинй“ отпечатва мотото на Хавел – „Истината и любовта трябва да побеждават лъжите и омразата“, и допълва: „От нас зависи, останалите, да се борим сега за победа на истината и любовта“.

#Вацлав Хавел #Чехия #президент #САЩ #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"