Столична община щяла да прави конкурс за соцпаметника пред НДК

Столична община щяла да прави конкурс за соцпаметника пред НДК
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столична община възнамерява на обяви конкурс до края на февруари 2013г. за съдбата на паметника пред НДК.

"Нямаме време да се бавим. Затова ще обявим конкурс до края на февруари, който да продължи до края на май и така до есента да имаме решение за паметника пред НДК", каза пред журналисти главният архитект Петър Диков, цитиран от „Дневник".

След това поне две години ще са нужни монументът да придобие друг вид.

Това е поредното предложение за решение на Столичната община за монумента "1300 години България", взето след като миналата седмица приключи допитването до гражданите каква да бъде съдбата му.

През август 2013г. общината реши да обезопаси паметника, като свали от него тонове метал, припомня „Дневник. Последва обществена реакция, което накара Диков да обещае допитване до софиянци какво да се случи с монумента. През ноември беше обявена анкета, която включваше гласуване с пет възможни отговора - от "събаряне" до "реновиране" и възможност в свободен текст да изразиш мнението си. Идеята беше общината да се съобрази с мнозинството.

Гласуването приключи миналата седмица, а резултатите показват, че 4/5 от гласувалите 3682 искат премахването на монумента. По мейла са получени 1500 предложения в писмен вид.

"Хората, които са пратили предложения за съдбата на паметника, са се представили с имената и адресите си", посочи Диков. По думите му "не е това хейтърство, което обикновено върви по форумите - да пише анонимен и да плюе". Предложени както авангардни решения, така и изграждането на детска площадка и да стане градинка.

Голяма част от предложенията за паметника е да се възстановят плочите на войниците от първи и шести полк. Според главния архитект обаче те не могат да се възстановят каквито са били. "Това са три стени", каза още той. Според него трябва да се направи компютърна визуализация, която да покаже дали биха изглеждат добре на мястото според предвидената реконструкция на пространството.

Той постави срок от две години, колкото ще отнеме и ремонтът на пространството около НДК, паметникът ще бъде преобразен.

В конкурса ще може да се включи всеки, включително и сегашният автор проф. Валентин Старчев, който предложи свой проект. Той беше публикуван на сайта на направление "Архитектура и градоустройство", а над него хората гласуваха в анкета.

„Авторите на паметника настояват той да остане, но те също ще имат думата, предлагайки свои други решения", добави Диков.

Проектът за реконструкция на градината пред НДК предвижда възстановяване на пространството в първоначалния му вид. В четвъртък общинският съвет прие предложението на администрацията да се кандидатства за еврофинансиране. Очаква се ремонтът да струва 15 млн. лв, въпреки че първоначалната идея беше да е 5 млн. лв.

„Аз с пари не се занимавам. По тези сметки само ремонтът на фонтаните е над 2 млн. лева. Там има огромно количество настилки, които трябва да се подменят, нова напоителна система. Предвидени са ефектни растения, цветя, дървета", каза той.

До началото на април се очакват и идеи за реконструкцията на площад "Св. Неделя", като в журито на конкурса ще се привличат и известни световни имена. По план ремонтът трябва да започне до 2015 г.

„Паркингът със счупените плочки, задръстванията, с една църква, която има вход от запад, но се влиза от юг, защото от запад не можеш да влезеш, с една археология, която е най-ценната, но не е ясно какво ще направим, за да я покажем", аргументира решението за ремонт Диков.

#НДК #паметник #Валентин Старчев #Петър Диков #София #Столична община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »