
Пролетта е времето, когато природата се събужда за нов живот, а градините на нашите баби се изпълват с пресни зеленчуци и ароматни билки. В този сезон няма нищо по-вкусно и освежаващо от една топла, домашно приготвена супа, която носи аромата и вкуса на прясно набрани продукти. Днес ще споделим с вас една традиционна рецепта за пролетна супа, предавана от поколение на поколение в семейния тефтер на баба.
Съставки:
- 1 малка глава лук
- 2 стръка праз
- 2 моркова
- 2 картофа
- 1 чаша грах (може да използвате замразен или пресен)
- 1 чаша спанак (пресен или замразен)
- 1 връзка пресен копър
- 1 връзка пресен магданоз
- 2-3 скилидки чесън
- 1 литър пилешки бульон (или зеленчуков бульон за вегетариански вариант)
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Лимонов сок (по желание)
Инструкции:
Подготовка на зеленчуците:
Измийте добре всички зеленчуци. Нарежете лука и праза на ситно. Обелете и нарежете морковите и картофите на кубчета. Чесънът обелете и нарежете на тънки филийки.
Запържване на зеленчуците:
В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете нарязания лук и праз и ги запържете до златисто. След това добавете морковите и картофите и продължете да пържите още няколко минути, докато започнат да омекват. Накрая добавете чесъна и гответе още 1-2 минути, докато освободи своя аромат.
Добавяне на бульона:
Налейте пилешкия или зеленчуковия бульон в тенджерата и оставете супата да заври. Намалете температурата и оставете да къкри около 15-20 минути, докато зеленчуците омекнат.
Добавяне на граха и спанака:
След като зеленчуците са почти готови, добавете граха и спанака. Оставете супата да къкри още 5-10 минути, докато грахът стане мек и спанакът се разтопи.
Подправяне:
Накрая добавете нарязания копър и магданоз. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Можете също така да добавите малко лимонов сок за свежест.
Сервиране:
Сервирайте супата гореща, гарнирана с допълнително пресен копър и магданоз. За допълнителен вкус можете да предложите пармезан или крутони.
Тази пролетна супа не само ще ви стопли душата, но и ще ви върне към спомените от детството, когато сте посещавали градината на баба и сте се наслаждавали на свежите й творения. Приятен апетит!
Още по темата:
- » От тефтера на баба: Рецепта за борш чорба с месо
- » Рецепта за перфектна супа топчета от стария тефтер на баба
- » Как да приготвим истинска българска пролетна супа