
Традиционни български рецепти с коприва: Вкусни и здравословни ястия от градината на баба

Пролетта е времето, когато природата се събужда за нов живот, а градините на нашите баби се изпълват с пресни зелени растения. Едно от най-популярните и полезни растения в този сезон е копривата – истинско съкровище на българската кулинарна традиция. Копривата е не само вкусна, но и изключително полезна, богата на витамини и минерали като желязо, калций и магнезий. В тази статия ще ви представим три традиционни български рецепти с коприва, които можете да приготвите у дома.
1. Супа от коприва
Необходими продукти:
- 200 г прясна коприва
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 картоф
- 1 яйце
- 1 литър зеленчуков бульон
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио или зехтин
- Кисело мляко за сервиране (по желание)
Начин на приготвяне:
- Измийте добре копривата и я нарежете на ситно.
- Нарежете лука, моркова и картофа на малки кубчета.
- Загрейте олиото в тенджера и задушете лука до златисто. Добавете моркова и картофа и гответе още няколко минути.
- Добавете нарязаната коприва и разбъркайте добре.
- Налейте зеленчуковия бульон и оставете супата да заври. Варете около 15-20 минути, докато зеленчуците омекнат.
- Добавете домата или доматеното пюре и подправете със сол и черен пипер. Оставете супата да къкри още 5 минути.
- Разбийте яйцето и го добавете към супата, като бъркате постоянно, за да се образуват нишки.
- Сервирайте супата топла, по желание с лъжица кисело мляко.
2. Пълнени чушки с коприва и булгур
Необходими продукти:
- 10 средно големи чушки
- 200 г прясна коприва
- 1 чаша булгур
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 домат
- 1/2 връзка магданоз
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио или зехтин
- Вода
Начин на приготвяне:
- Измийте добре копривата и я нарежете на ситно.
- Нарежете лука, моркова и домата на малки кубчета.
- Загрейте олиото в тиган и задушете лука до златисто. Добавете моркова и гответе още няколко минути.
- Добавете нарязаната коприва и разбъркайте добре. Гответе още 5 минути.
- Добавете булгура и налейте 2 чаши вода. Оставете сместа да заври, след което намалете огъня и гответе, докато булгурът поеме водата.
- Подправете със сол и черен пипер и добавете нарязания магданоз.
- Измийте чушките и ги почистете от семките.
- Напълнете чушките със сместа от коприва и булгур.
- Подредете чушките в тава и залейте с малко вода. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути, докато чушките омекнат.
3. Кюфтета от коприва и картофи
Необходими продукти:
- 200 г прясна коприва
- 4 средно големи картофа
- 1 яйце
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- Сол и черен пипер на вкус
- Брашно за овалване
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Измийте добре копривата и я нарежете на ситно.
- Сварете картофите и ги намачкайте на пюре.
- Нарежете лука и чесъна на ситно.
- Смесете сварените картофи, копривата, лука, чесъна и яйцето в купа. Подправете със сол и черен пипер.
- Оформете малки кюфтета от сместа и ги оваляйте в брашно.
- Загрейте олиото в тиган и изпържете кюфтетата до златисто от двете страни.
- Сервирайте кюфтетата топли, по желание с гарнитура от свежа салата.
Тези три рецепти с коприва са чудесен начин да внесете свежест и здраве на вашата трапеза през пролетта. Приготвени с любов и внимание, те ще ви напомнят за вкусовете от детството и ще ви накарат да се насладите на богатството на българската кулинарна традиция.
Още по темата:
- » За кого е забранено да консумира коприва и какви са ползите и рисковете?
- » Време е за каша от коприва
- » Ползите от чая от коприва: Защо и как да го пием