Традиционни български рецепти с коприва: Вкусни и здравословни ястия от градината на баба

Традиционни български рецепти с коприва: Вкусни и здравословни ястия от градината на баба
A A+ A++ A

Пролетта е времето, когато природата се събужда за нов живот, а градините на нашите баби се изпълват с пресни зелени растения. Едно от най-популярните и полезни растения в този сезон е копривата – истинско съкровище на българската кулинарна традиция. Копривата е не само вкусна, но и изключително полезна, богата на витамини и минерали като желязо, калций и магнезий. В тази статия ще ви представим три традиционни български рецепти с коприва, които можете да приготвите у дома.

1. Супа от коприва

Необходими продукти:

  • 200 г прясна коприва
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 картоф
  • 1 яйце
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио или зехтин
  • Кисело мляко за сервиране (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре копривата и я нарежете на ситно.
  2. Нарежете лука, моркова и картофа на малки кубчета.
  3. Загрейте олиото в тенджера и задушете лука до златисто. Добавете моркова и картофа и гответе още няколко минути.
  4. Добавете нарязаната коприва и разбъркайте добре.
  5. Налейте зеленчуковия бульон и оставете супата да заври. Варете около 15-20 минути, докато зеленчуците омекнат.
  6. Добавете домата или доматеното пюре и подправете със сол и черен пипер. Оставете супата да къкри още 5 минути.
  7. Разбийте яйцето и го добавете към супата, като бъркате постоянно, за да се образуват нишки.
  8. Сервирайте супата топла, по желание с лъжица кисело мляко.

2. Пълнени чушки с коприва и булгур

Необходими продукти:

  • 10 средно големи чушки
  • 200 г прясна коприва
  • 1 чаша булгур
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 домат
  • 1/2 връзка магданоз
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио или зехтин
  • Вода

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре копривата и я нарежете на ситно.
  2. Нарежете лука, моркова и домата на малки кубчета.
  3. Загрейте олиото в тиган и задушете лука до златисто. Добавете моркова и гответе още няколко минути.
  4. Добавете нарязаната коприва и разбъркайте добре. Гответе още 5 минути.
  5. Добавете булгура и налейте 2 чаши вода. Оставете сместа да заври, след което намалете огъня и гответе, докато булгурът поеме водата.
  6. Подправете със сол и черен пипер и добавете нарязания магданоз.
  7. Измийте чушките и ги почистете от семките.
  8. Напълнете чушките със сместа от коприва и булгур.
  9. Подредете чушките в тава и залейте с малко вода. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути, докато чушките омекнат.

3. Кюфтета от коприва и картофи

Необходими продукти:

  • 200 г прясна коприва
  • 4 средно големи картофа
  • 1 яйце
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Брашно за овалване
  • Олио за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре копривата и я нарежете на ситно.
  2. Сварете картофите и ги намачкайте на пюре.
  3. Нарежете лука и чесъна на ситно.
  4. Смесете сварените картофи, копривата, лука, чесъна и яйцето в купа. Подправете със сол и черен пипер.
  5. Оформете малки кюфтета от сместа и ги оваляйте в брашно.
  6. Загрейте олиото в тиган и изпържете кюфтетата до златисто от двете страни.
  7. Сервирайте кюфтетата топли, по желание с гарнитура от свежа салата.

Тези три рецепти с коприва са чудесен начин да внесете свежест и здраве на вашата трапеза през пролетта. Приготвени с любов и внимание, те ще ви напомнят за вкусовете от детството и ще ви накарат да се насладите на богатството на българската кулинарна традиция.

#джуркана коприва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли протеста на работещите в градския транспорт в София?