
Някои видове мухъл са безопасни, като тези, използвани в производството на сирене. Но битовата плесен върху хляб или други продукти не се отнася за тях.
Неговите спори проникват вътре, разпространяват се по-далеч, отколкото окото може да види, и могат да отделят микотоксини - вещества, които са потенциално опасни за здравето.
Особено рискови са меките храни: кисели млека, супи, конфитюри, плодове.
Дори и да отрежете плесента, останалата част може да съдържа токсини и патогени. При консумация може да предизвика алергична реакция, отравяне, а в тежки случаи и кумулативен ефект, свързан с повишен риск от рак.
Ако се появи задух, треска, гадене или диария след ядене на плесенясал продукт, трябва незабавно да се консултирате с лекар, пише zdrave.to
Още по темата:
- » Лесна рецепта в няколко стъпки: Хляб без месене
- » ИПИ: Рекордно поскъпване на хляба и зеленчуците за 10 години
- » Българите могат да си купят най-много хляб на Балканите