
Необходими Продукти
- коприва - 1 кг
- лапад - 3 вр.
- пресен лук - 1 вр.
- пресен чесън - 1 вр.
- копър - 1 вр.
- ориз - 2 ч.ч.
- червен пипер - 2 с.л.
- черен пипер
- джоджен - 2 с.л. сух
- олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Копривата се почиства и измива много добре. Не се нарязва.
Лападът се почиства и измива много добре. Нарязва се на едро.
Копривата и лападът се слагат в дълбока тенджера. Прибавя се олио и се заливат с 500 мл вода. Тенджерата се похлупва с капак и се задушава до омекване на зеленчуците.
Пресният лук и чесън се почистват и измиват много добре. Нарязват се на ситно. След като копривата и лападът поомекнат, се прибавя лукът и чесънът. Задушава се до пълното омекване.
Сваля се от котлона и си изсипва в дълбока тава. Оризът се измива до бистра вода. Прибавя се червеният, черният пипер, джоджен и сол. Разбърква се много добре.
Оризът се разпределя равномерно върху копривата и лапада в тавата. Разбърква се много добре.
Копърът се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно и се прибавя в тавата с ориза с коприва.
Разбърква се и се залива с 6 ч.ч. вода, като вместо вода може да се използва останалата течност от сварените зеленчуци. След като водата в тавата заври, се разбърква и се пече още 15 мин. на не повече от 200°C, до готовност на ориза. След това печката се гаси, а таата остава във фурната на топло, за да поеме оризът водата напълно. Друг вариант и да извадте тавата и да я оставите завита с кърпи за около 15 минути.
Още по темата:
- » Цветница е! Традиции, поличби и забрани
- » Ултрапреработените храни воят до преждевременна смърт
- » Какво се слага на трапезата за Цветница?