Коприва и лапад с ориз от тефтера на баба за Връбница

Коприва и лапад с ориз от тефтера на баба за Връбница

Мария Божилова/gotvach.bg

A A+ A++ A

Необходими Продукти

  • коприва - 1 кг
  • лапад - 3 вр.
  • пресен лук - 1 вр.
  • пресен чесън - 1 вр.
  • копър - 1 вр.
  • ориз - 2 ч.ч.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер
  • джоджен - 2 с.л. сух
  • олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Копривата се почиства и измива много добре. Не се нарязва.

Лападът се почиства и измива много добре. Нарязва се на едро.

Копривата и лападът се слагат в дълбока тенджера. Прибавя се олио и се заливат с 500 мл вода. Тенджерата се похлупва с капак и се задушава до омекване на зеленчуците.

Пресният лук и чесън се почистват и измиват много добре. Нарязват се на ситно. След като копривата и лападът поомекнат, се прибавя лукът и чесънът. Задушава се до пълното омекване.

Сваля се от котлона и си изсипва в дълбока тава. Оризът се измива до бистра вода. Прибавя се червеният, черният пипер, джоджен и сол. Разбърква се много добре.

Оризът се разпределя равномерно върху копривата и лапада в тавата. Разбърква се много добре.

Копърът се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно и се прибавя в тавата с ориза с коприва.

Разбърква се и се залива с 6 ч.ч. вода, като вместо вода може да се използва останалата течност от сварените зеленчуци. След като водата в тавата заври, се разбърква и се пече още 15 мин. на не повече от 200°C, до готовност на ориза. След това печката се гаси, а таата остава във фурната на топло, за да поеме оризът водата напълно. Друг вариант и да извадте тавата и да я оставите завита с кърпи за около 15 минути.

#Цветница #Връбница #трапеза #храна #лапад #ориз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Как оценявате подготовката на България за приемане на еврото?