
Старият тефтер на баба е истинско съкровище, изпълнено с автентични рецепти, които ни връщат към корените на нашата кулинарна традиция. Сред тези страници се крие една от най-вкусните и обичани рецепти – домашните кренвиршки. Тези кренвиршки са не само вкусни, но и приготвени с любов и внимание към детайла. В тази статия ще споделим с вас тази класическа рецепта, която ще ви накара да почувствате топлината и уютността на бабината кухня.
Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба
От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици
Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба
От тефтера с рецепти на баба: Сладки фунийки с домашен крем от едно време
Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения
Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Реване от стария тефтер на баба
Необходими продукти:
За месенето:
- 500 г брашно
- 1 пакетче суха мая (или 20 г прясна мая)
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 250 мл топло мляко
- 1 яйце
- 50 мл олио
За плънката:
- 300 г кайма (смес от свинско и телешко)
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 1 морков, настърган
- 1 яйце
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. риган
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 с.л. прясно мляко
Инструкции:
Приготвяне на тестото:
- В голяма купа смесете топлото мляко, захарта и маята. Оставете сместа да престои около 10 минути, докато маята се активира и образува пяна.
- В друга купа пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче в средата и добавете яйцето и олиото.
- Постепенно добавяйте млякото с маята към брашнената смес, като разбърквате непрекъснато, докато се получи меко и еластично тесто.
- Месете тестото за около 10 минути, докато стане гладко и еластично. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса на топло място за около час или докато удвои обема си.
Приготвяне на плънката:
- В голям тиган загрейте малко олио и запържете лука и моркова до златисто.
- Добавете каймата и гответе, докато стане златиста и готова.
- Добавете подправките (сол, черен пипер, червен пипер, чубрица и риган) и разбъркайте добре.
- Оставете плънката да изстине напълно.
Формиране на кренвиршките:
- Загрейте фурната на 180°C.
- Разделете втасалото тесто на равни части и оформете топчета.
- Разточете всяко топче на правоъгълник и поставете лъжица от плънката в единия край.
- Завийте тестото на руло, като внимателно притискате краищата, за да не излиза плънката.
- Подредете готовите кренвиршки върху тава, покрита с хартия за печене, като ги оставяте на разстояние едно от друго.
Намазване и печене:
- Смесете жълтъка с прясното мляко и намажете отгоре.
- Печете в предварително загрятата фурна за около 20-25 минути или докато станат златисти и хрупкави.
Съвети:
- Можете да добавите настъргано сирене към плънката за допълнителен вкус.
- Ако искате по-здравословен вариант, можете да използвате пълнозърнесто брашно вместо бяло.
- За по-интересен вкус, можете да добавите нарязани маслини или чушки към плънката.
От стария тефтер на баба: Рецепта за сладки бабини гъсенички
Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време
Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба
Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник
От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс
Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка
Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба
Вкусни ореховки от стария тефтер на баба
Домашните мекици с кайма са перфектният избор за закуска, обяд или вечеря. Те са не само вкусни, но и приготвени с любов и внимание към детайла. Тази рецепта от стария тефтер на баба ще ви върне към топлите спомени от детството и ще ви позволи да създадете нови такива с вашите близки. Насладете се на тези ароматни и пухкави кренвиршки и не забравяйте да запишете рецептата в своя собствен тефтер, за да я запазите жива и за бъдещето.
Още по темата:
- » Ядем кайма без соя и консерванти от новата година
- » Поскъпват сезонните плодове и основните зеленчуци
- » Найденов изреди „дълъг списък“ на храни, които поевтиняват