
Всеки дом има своя тайна книга с рецепти, предавана от поколение на поколение. Този стар тефтер на баба е истинско съкровище, изпълнено с вкусове и аромати от детството ни. Една от най-любимите рецепти в него са сладките бабини гъсенички – пухкави, ароматни и неустоимо вкусни. В тази статия ще споделим с вас тази класическа рецепта, която ще ви върне назад във времето и ще ви напомни за топлите дни, прекарани в кухнята на баба.
Тайните на баба: Билките, които помагат при цистит при жените в студеното време
Рецептата за перфектния карамел от тефтера на баба
Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник
От тефтера на баба: Рецептата за перфектния кекс
Рецепта от тефтера на баба: Перфектната сладка баница с юфка
Локумени масленки - рецепта от тефтера на баба
Вкусни ореховки от стария тефтер на баба
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 1 чаша захар
- 1/2 чаша олио
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. карамфил (смлян)
- 1/2 ч.л. индийско орехче (смляно)
- 1 ванилия
- 3 чаши брашно
- 1/2 чаша прясно мляко
- 1 пакетче шоколадова глазура (или шоколад за разтопяване)
- Цветни захарни пръчици за украса
Инструкции
Вкусът от "едно време": Сладък салам от тефтера на баба
От тефтера на баба: Рецепта за перфектните мекици
Сладки "Прасковки": Рецепта от стария тефтер на баба
От тефтера с рецепти на баба: Сладки фунийки с домашен крем от едно време
Пържени филийки: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
Реване от стария тефтер на баба
Приготвяне на тестото:
- В голяма купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес.
- Добавете олиото и продължете да разбивате.
- В отделна купичка смесете бакпулвера, содата бикарбонат, канелата, карамфила и индийското орехче.
- Добавете сухите съставки към яйчената смес и разбъркайте добре.
- Добавете ванилията и постепенно добавяйте брашното, като продължавате да разбърквате.
- Накрая добавете прясното мляко и замесете меко тесто.
Формиране на гъсеничките:
- Загрейте фурната на 180°C.
- Откъснете малки парчета от тестото и ги оформете на топчета с размер на орех.
- Подредете топчетата върху тава, покрита с хартия за печене, като ги поставите на разстояние едно от друго.
- Печете в предварително загрятата фурна за около 10-12 минути или докато гъсеничките станат златисти.
- Друг вариант е да слобите тестото в пош и да направите малки "гъсенички"
Украсяване:
- Оставете гъсеничките да изстинат напълно.
- Разтопете шоколадовата глазура на водна баня или в микровълнова фурна.
- Потопете горната част на всяка гъсеничка в разтопения шоколад и я поставете обратно върху хартията за печене, за да стегне шоколадът.
- Докато шоколадът все още е мек, украсете гъсеничките с цветни захарни пръчици, за да наподобяват антени и крачета.
Съвети:
- Можете да добавите настъргана кора от лимон или портокал към тестото за допълнителен аромат.
- Ако нямате цветни захарни пръчици, можете да използвате разтопен бял шоколад и да рисувате очи и уста с клечка за зъби.
Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения
Тези сладки бабини гъсенички са перфектният десерт за всеки повод – от семейни събирания до детски рождени дни. Те носят със себе си топлината и любовта на бабините ръце и са чудесен начин да предадем традициите на следващите поколения. Насладете се на тези пухкави и ароматни лакомства и не забравяйте да запишете рецептата в своя собствен тефтер, за да я запазите жива и за бъдещето.
Още по темата:
- » Какво да сложим на трапезата на Сирни заговезни: три традиционни рецепти
- » Рецепта за сладки с мас и орехи: Вкусът на детството от стария тефтер на баба
- » От вторник до 1 април догодина лекарите ще могат да изписват антибиотици с хартиена рецепта