Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
A A+ A++ A

Баницата е едно от най-любимите ястия в българската кухня, особено когато е приготвена с пресни пролетни съставки. Днес ще ви представим една класическа рецепта за пролетна баница със спанак и лук, предадена от поколение на поколение в семейството ни. Тази рецепта е взета директно от тефтера на баба и гарантирано ще ви пренесе в уютната атмосфера на домашно приготвени ястия.

Пролетни рецепти от тефтера на баба: Типично български ястия

Необходими Продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. оцет
  • 1 яйце
  • 200 мл топла вода
  • 50 мл олио

За плънката:

  • 500 г пресен спанак
  • 2-3 стръка зелен лук
  • 2 яйца
  • 200 г сирене
  • 100 мл прясно мляко
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 50 мл олио

За намазване:

  • 1 яйце
  • 1 с.л. олио

Инструкции за Приготвяне

Приготвяне на Тестото

  • В голяма купа смесете брашното и солта. Добавете оцета, яйцето и олиото. Постепенно добавяйте топлата вода, като замесвате меко и еластично тесто.
  • Омесете тестото за около 10 минути, докато стане гладко и еластично. Покрийте го с кърпа и оставете да почине за около 30 минути.

Приготвяне на Плънката

  • Докато тестото почива, измийте и нарежете спанака на ситно. Зеленият лук нарежете на колелца.
  • В тиган загрейте олиото и задушете лука за няколко минути, докато омекне. Добавете спанака и гответе, докато омекне и изпусне водата си.
  • В отделна купа разбийте яйцата и добавете натрошеното сирене. Смесете с задушения спанак и зеления лук. Добавете прясното мляко, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре.

Оформяне на Баницата

  • Разделете тестото на три равни части. Разточете всяка част на тънка кора.
  • Намажете дъното на тава с малко олио. Поставете първата кора в тавата и я намачкайте леко с ръце, така че да покрие дъното и стените на тавата.
  • Разпределете половината от плънката върху първата кора. Поставете втората кора върху плънката и отново разпределете останалата плънка. Поставете третата кора отгоре и я намачкайте леко.
  • Намажете горната кора с разбито яйце, смесено с малко олио, за златист цвят и хрупкава коричка.

Печене

  • Загрейте фурната на 180°C. Печете баницата за около 40-45 минути, докато стане златиста и хрупкава.

Сервиране

  • Оставете баницата да изстине леко преди да я нарежете на парчета. Сервирайте я топла, като може да я гарнирате с кисело мляко или айрян.

Тази пролетна баница със спанак и лук е истинско удоволствие за сетивата и носи аромата на домашна кухня. Рецептата е лесна за изпълнение и гарантирано ще впечатли всички на масата. Опитайте я и се насладете на вкуса на традициите, предадени от поколенията. Добър апетит!

#бабина рецепта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли влизането на България в еврозоната?