Четири причини да ядем по-често кестени
Сезонът на есента е богат на кестени, както на конския кестен, така и на другия, който наричат сладък и се яде. Кестените имат много приятен вкус, съдържат ценни микроелементи и имат различни ползи за здравето. Можете да ги приготвяте сварени или печени, в зависимост от вашите предпочитания. Ето 4 причини да ядете кестени по-често:
Подобряват храносмилането
Вкусните кестени са богати на фибри, както разтворими, така и неразтворими. Разтворимите помагат естествено да се намали холестеролът и да се стабилизират нивата на кръвната захар. От друга страна неразтворимите фибри подпомагат изхождането и по този начин намаляват риска от появата на запек.
В 100 г печени кестени се съдържат около 6 г от полезните фибри.
Богати са на витамини
Кестените съдържат витамин B6, а също така фолиева киселина, тиамин и рибофлавин. Освен че дават енергия на тялото ви, кестените се грижат за красотата на кожата и подобряват мозъчната функция.
Още по темата:
- » Храни, богати на фибри! Защо?
- » 5 прости храни, които съдържат повече фибри от "здравословните" барчета
- » Диетолозите съветват: Честата консумация на гъби намалява риска от диабет