Всичко, което трябва да знаете за приготвянето на перфектното кисело зеле

Всичко, което трябва да знаете за приготвянето на перфектното кисело зеле

canva

A A+ A++ A

Киселото зеле е традиционно ястие, което е любимо на много българи, особено през зимните месеци. Ако сте нови в правенето на кисело зеле или просто търсите перфектната рецепта, тази статия ще ви преведе през процеса стъпка по стъпка, от избора на най-доброто зеле до това кога да го сервирате.

Избор на най-доброто зеле
Изборът на правилното зеле е от решаващо значение за успешното приготвяне на кисело зеле. Най-често използваният вид зеле за кисело зеле е зелето от Савой или къдравото зеле поради неговата сочна текстура и мек вкус. Други подходящи сортове включват червено зеле, бяло зеле и брюкселско зеле. Когато избирате зелето си, потърсете глави, които са твърди и плътни, без кафяви петна или наранявания. Размерът на главата на зелето няма значение, стига тя да е достатъчно голяма, за да побере всички съставки във вашия съд.

Приготвяне на зелето
След като изберете зелето си, е време да го нарежете и подготвите за мариноване. Започнете, като измиете старателно зелената глава под студена течаща вода, за да отстраните мръсотията или остатъците. След това използвайте остър готварски нож, за да отрежете твърдата част на стъблото, оставяйки около един инч от стъблото непокътнато. Това ще помогне за поддържане на структурата на зелето по време на процеса на ферментация.

Нарежете зелето на тънки ленти или ивици, като използвате мандолина или стандартна готварска дъска. За по-мек и по-малко кисел вкус може да искате да нарежете зелето по-тънко. След като зелето е нарязано, разбъркайте го в голяма купа със студена вода, за да предотвратите покафеняването. Докато зелето кисне, можете да преминете към подготовката на останалите съставки.

Подготовка на другите съставки
За класическа рецепта за кисело зеле ще ви трябват следните съставки:

1 голяма глава зеле
1 1/2 до 2 чаши морска сол
1 до 2 галона вода
1 до 2 супени лъжици черен пипер на зърна (по желание)
1 до 2 супени лъжици дафинови листа (по желание)
1 до 2 супени лъжици бахар (по желание)
Ако желаете, можете също да добавите други ароматни добавки като хвойна, карамфилови зърна или люспи чесън за допълнителен вкус.

Мариноване на зелето
В голяма тенджера смесете водата и солта, като се уверите, че солта напълно се е разтворила. Добавете зелето и други избрани от вас подправки в саламурата и разбъркайте добре, за да сте сигурни, че зелето е равномерно покрито. Може да се наложи да използвате по-голям съд или дори няколко съда, за да поберете цялото зеле и саламура.

Ферментиране на зелето
Покрийте съда(ите) със зелето с чиста кърпа или найлоново фолио, позволявайки на газовете да излизат, но предотвратявайки попадането на замърсители. Оставете зелето да ферментира на стайна температура за 3 до 7 дни. През това време зелето ще започне да отделя сокове и да намалява обема си. Можете да опитате зелето след 3 дни, за да видите дали има достатъчно кисел вкус за вас; ако е необходимо, оставете го да ферментира още един ден или две.

Съхранение на кисело зеле
След като постигнете желания вкус, опаковайте здраво зелето в херметически затворен съд или буркан и съхранявайте в хладилник. Киселото зеле може да се консумира веднага или да се остави да отлежи още няколко седмици за по-интензивен вкус.

Кога да ядете кисело зеле

Киселото зеле е универсална съставка, която може да се насладите по всяко време на годината. Често се използва като гарнитура или странично ястие, но може да се добави и към супи, яхнии, салати или дори сандвичи. Поради високото си съдържание на натрий е най-добре да консумирате кисело зеле умерено и да избягвате да го ядете ежедневно.

Приготвянето на перфектно кисело зеле у дома е лесен процес, който изисква малко предварителна подготовка и търпение.

#зеле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »