София може да има Модерен театър „Метрополитен" до есента на 2013 г.

София може да има Модерен театър „Метрополитен" до есента на 2013 г.
Модерен театър „Метрополитен" ще се помещава в една от залите на метростанция „Джеймс Баучер", която може да побере поне 400 зрители. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До слеващата есен София ще има театър в метрото, решиха на работна среща шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев и главният архитект на София Петър Диков.

Преди две седмици кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че общината ще предостави една от залите в метростанция „Джеймс Баучер" на Съюза на артистите. Помещението е над 900 кв. м и ще се превърне в атрактивна театрална сцена.

Според Петър Диков залата ще побира поне 400 зрители, които ще могат да ползват и буферния паркинг към станцията. Той побира над 600 коли.

Христо Мутафчиев пък вече е измислил и името - Модерен театър „Метрополитен", пише вестник „24 часа".

„Искаме на една сцена да обединим кукли, музика и театър. През деня ще има представления за децата, вечер - за възрастни," смята председателят на Съюза на артистите.

Идеята е там да могат да се правят и концерти, а мястото да привлича млади хора. Актьорът Валентин Танев пък смята, че залата може да е мултифункционална и вечер да се превръща в рок клуб например. Той разказва как е играл на подобни места в Австрия и Германия.

„Клубът там няма да пречи на никого, защото е под земята. Може да събираме млади банди, които да правят промоциите си там. В Германия например има театри в стари фабрики, предоставени от общината, които вечер се превръщат в заведения и така се осигурява издръжката на залите," обясни актьорът.

Петър Диков пък ще помоли проектанта на българския Лувър арх. Янко Апостолов да направи консултации в Америка за визията на модерния театър. Вариантът е проектът за бъдещата зала да бъде дарен или кметството да обяви конкурс.

Юристите на Столична община и на Съюза на артистите трябва да решат и формата на управление на новия театър и дали трябва да се сформира общо дружество.

Въпросът трябва да бъде изчистен най-късно до януари. След това ще се мисли как да бъде осигурено финансирането. Един от вариантите е да се кандидатства по програма „Джесика".

Диков и Мутафчиев обаче са категорични, че наесен Модерен театър „Метрополитен" трябва да посрещне първите си зрители.

#Съюз на артистите в България #Христо Мутафчиев #главен архитект #Петър Диков #метростанция „Джеймс Баучер" #вестник „24 часа" #Валентин Танев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"