Ето го новият кабинет! Кои остават

Ето го новият кабинет! Кои остават
A A+ A++ A

Има много голяма вероятност така да изглежда новото ни правителство.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев няма да запази креслото си в новия кабинет, който ще бъде съставен с мандата на ГЕРБ-СДС, твърди сайтът Епицентър, позовавайки се на добре информирани източници. Въпреки многобройните си медийни участия Милошев "не е направил нищо, докато е бил министър, е ефектът от шумните му акции е нулев", била оценката на гилдията, която иска начело на министерството да застане истински професионалист.

Очакванията са поне една трета от служебните министри да останат и в редовния кабинет.

На първо място това е министърът на отбраната Атанас Запрянов, който се ползва с доверието на евроатлантическите ни партньори. Самият Борисов многократно е подчертавал професионалната експертиза на Запрянов, докато той беше зам.-министър на Тодор Тагарев, срещу когото ГЕРБ имаха много забележки.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов за трети път предстои да се закълне като министър. Той получава одобрения заради успехите, които постигна при овлядаване на миграционния натиск, заради ползотворните си контакти с колегите от Турция и заради успокояване на системата. Калин Стоянов успя да устои на натиска на бившия премиер Николай Денков и на бившия финансов министър Асен Василев и запази достойнството на служителите на МВР.

Професионалнисът Петко Николов също ще запази поста си като министър на икономиката, но правомощията му ще се разширят, защото се предвижда в министерството на икономиката да се върнат иновациите, както винаги е било. Раздялата беше направена от Кирил Петков, който създаде изкуствено ново министерство, за да удовлетвори властовите амбиции на Даниел Лорер.

След закриването на министерството иновациите служебният министър Росен Карадимов трябва да се завърне начело на Българската банка за развитие. Това обаче не е много сигурно, казват наши източници, защото за ББР ще се иска и изричната подкрепа и на останалите партньори в управлението.

С много добри перспективи за развитие като министър е финансистът Людмила Петкова, чиято работа като държавен ковчежник Бойко Борисов оценява много високо.

В земеделието ще остане и Георги Тахов, който е доказан експерт и професионалист. Вчера д-р Георги Тахов беше домакин на Българо-китайски бизнес форум, в който участваха представители на Шанхайския съвет за насърчаване на международната търговия и Международната търговска камара на Шанхай. Георги Тахов има сериозна програма за развитие на земеделието в България и овладяване на дисбалансите в сектора.

Бившият заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Мария Павлов ще остане и като редовен министър на правосъдието.

С особено одобрение се приема работата на министъра на образованието проф. Галин Цоков, който ще запази креслото си в трето поред правителство.

Със сигурност Външно министерство ще поеме Даниел Митов, чиито експертни качества в международната сфера не подлежат на съмнения. По всяка вероятност Деница Сачева ще се завърне в социалната сфера с цялата си експертиза в тази област, която носи.

Не е ясно кой ще застане начело на спорта и на електронното управление.

Всеобщото одобрение на партньорите за министър-председател получава Росен Желязков, който се доказа като изключителен комуникатор, докато бе председател на 49-ото Народно събрание и който добре познава механизмите на изпълнителната власт.

#Кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?