НАТО предвижда България да вложи в отбрана 2,18% от БВП

НАТО предвижда България да вложи в отбрана 2,18% от БВП
A A+ A++ A

Над 20 страни членки се очаква да изпълнят тази година набелязаната от алианса цел разходите за отбрана да са най-малко 2% от техния брутен вътрешен продукт, обяви Столтенберг

По данни на НАТО тази година България ще вложи в отбрана 2,18 на сто от БВП, показват документи, разпространени от алианса в навечерието на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта във Вашингтон през юли.

Отбранителни разходи на нашата страна за тази година възлизат на 2,325 милиарда долара, а през 2023 г. са били 1,992 милиарда долара. Данните сочат за трайно увеличение от 2020 г. насам., отбелязва кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Средната численост на въоръжените сили е спаднала с 0,6 на сто спрямо данните за 2014 г., когато страните от НАТО си поставиха за цел разходите им за отбрана на бъдат две на сто от БВП.

Снощи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг отбеляза, че над 20 страни членки ще изпълнят тази година набелязаната от алианса цел разходите им за отбрана да представляват най-малко 2% от техния брутен вътрешен продукт.

В реч пред мозъчния тръст Център "Уилсън" във Вашингтон Столтенберг изтъкна, че преди пет години тази страни са били по-малко от 10, предаде Ройтерс.

През март полският президент Анджей Дуда заяви пред Съвета за национална сигурност във Варшава, че от страните в алианса трябва да се изисква да поемат ангажимент да изразходват 3% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, а не да се стремят към сегашната цел от 2%.

#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?