Земетресение от 4,3 по Рихтер на 6 км от Асеновград и Пловдив: Трусът се е усетил силно по високите етажи

Земетресение от 4,3 по Рихтер на 6 км от Асеновград и Пловдив: Трусът се е усетил силно по високите етажи

Gina Janosch from Pixabay

A A+ A++ A

Земетресение от 4,3 по Рихтер на 6 км от Асеновград се усети в 20:24 часа на 17.06.2024 г.

Трусът се е усетил силно на по-високите етажи.

Според данни на Европейския сеизмологичен център магнитутът му е бил 4,3 по скалата на Рихтер.

Според Националния институт по геофизика, геодезия и география дълбочината му е 4,9 километра.

Епицентърът е бил в района на Асеновград.

Жители на града под тепетата споделят в социалните мрежи, че трусът е бил силен и е разлюлял сградите за няколко секунди.

Не се съобщава към момента за пострадали или материални щети.

Земетресение разтърси Пловдив. Трусът е усетен от жителите на втория по големина град и в района.

Снимка: НИГГГ-БАН

Епицентърът е на 15 км от Пловдив - между летище "Пловдив" и Асеновград (на 4 км).

Земетресенията се предизвикват от така наречените активни разломи. Активният разлом е такъв, който в даден момент може да се активизира, тъй като в него все още има движение на земни маси. При активизиране се случва земетресение. То може да бъде причинено от различни фактори. Като цяло това са нормални природни явления, които обаче могат да имат негативни последици за хората. Затова е важно да знаем какво да правим в случай на земетресение и при вторични трусове.

Клекни, покрий се с ръце, изчакай!
Методът е разработен от Американския червен кръст и се счита за най-надеждния в момента. Ето някои практически насоки:

По време на земетресение не се излиза от сградата. Застанете до вътрешна стена, стабилен шкаф, голяма маса. Това се отнася до мебели без стъклени части. При трус се пазете от прозорци и стъкла. Ако решите да се скриете под масата, клекнете от едната й страна, в близост до краката, а не по средата.

Заставайки до стена или мебел:

1. Клекнете

2. Покрийте главата си с ръце

3. Изчакайте земетресението да премине

Къде да застанем?


Можете да проверите плана на вашия апартамент или къща, за д а видите къде би било най-безопасно да застанете – кои стени са допълнително укрепени, къде има вътрешни трегери.

Експертите често препоръчват да застенете в коридора. Освен че е вътрешна ниша, той осигурява и най-бърз достъп до изход. Ако имате достатъчно време, можете да отворите входната врата, за да си осигурите възможност за излизане, когато трусът приключи. В никакъв случай не се препоръчва да се криете в кухня, баня или тоалетна. В тези помещения минават множество кабели, има електрически уреди, течаща вода. Затова излезте, ако сте в някое от тях и усетите, че се случва земетресение. Не излизайте на терасата – тя обикновено е висяща конструкция и е най-неустойчивата в сградите.

Оказва се, че старите препоръки да се застава под касата на вратата, вече са отречени, защото не е сигурно, че над всяка каса има допълнително укрепяване с напречна греда.

След земетресението накъде?

След като трусът премине, преценете ситуацията – има ли разрушения, пукнатини по стените, счупени прозорци. Помислете дали да се евакуирате. Не излизайте на тераса. Ако вземете решение да излезете от сградата, изключете ток и газ, спрете водата. Вземете най-необходимите неща с вас в сак или чанта. Изберете да слезете по стълбите. Има опасност въжетата на асансьора да се скъсат, ако са разхлабени. Помислете за място, където можете да отидете, но не оставайте пред сградата или в колата. Навън възможността от падащи предмети е голяма. Затова потърсете открито пространство. Ако ви застигне трус, докато шофирате, спрете автомобила, ако можете, излезте от него, приклекнете до колата и във всеки случай покрийте главата си с ръце.

Добре е да знаете, че когато един активен разлом е причинил земетресение с по-голям магнитуд, той не предизвиква трус следващите няколко столетия. Активирането на един разлом обаче би могло да доведе до активиране на съседен. В България геологически не се очакват земетресения с по-голяма сила от 7.2 поMMS (Moment Magnitude Scale – скалата се използва в днешно време с приоритет пред тази на Рихтер сред експертите). За да се направят точни прогнози за движенията на земните пластове обаче, разломите трябва да се изследват от специалисти.

Очаквайте подробности!

#земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?