Стоян Тончев: Този филм вече сме го гледали! "Експертен кабинет" означава нова "сглобка"

Стоян Тончев: Този филм вече сме го гледали! "Експертен кабинет" означава нова "сглобка"

Стоп кадър

A A+ A++ A

“Експертен кабинет” означава нова “Сглобка”, но без ПП-ДБ. Зад него ще се “крие” мнозинството на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Евентуално БСП, Възраждане и Величие, както и ПП-ДБ ще подкрепят различни гласувания в пленарна зала.

Заглавичкват ни умишлено със скрита коалиция, в която отговорността да бъде размита. Този филм вече сме го гледали! България трябва да има ясно разписано водещо коалиционно споразумение - с поставени задачи, хоризонт и отговорности на политическите партии и лидерите им в КОАЛИЦИЯТА, а не после преди избори да се оправдават кой министър на кого е и кое назначение на кого не е и един с друг да си измиват ръцете.

В политическите науки не съществува такова понятие “експертен кабинет”, или “програмен кабинет”. Всяко правителство по презумпция трябва да е експертно и да следва ясна управленска програма, изготвена в интерес на държавата и нейния най-голям капитал - гражданите ѝ. Членовете му трябва да са експерти в ресорите си, с опит и експертиза. Партиите, които осигуряват парламентарно мнозинство за такъв кабинет, влизат в коалиция, защото споделят общи ценности. Така е в демокрациите по света, или ни казват, че ние сме нещо друго?! Думата “коалиция” не е страшна! Трябва да бъде сложен край на бягането от политическа отговорност. Това, което предложи днес Борисов, е подигравка с българските граждани. Едва ли не: “искам премиера, министъра на отбраната и на външните работи, за останалите се разбирайте, но ще казваме, че не сме коалиция”.

Ние народ ли сме, или поданици, за да се оставяме да ни правят на маймуни?! Когато си първа политическа сила и не можеш да излъчиш самостоятелно кабинет (ГЕРБ никога не са имали 121 депутати, дори в най-силните си години!), в Конституцията на Република България (която осакатиха) е разписано - президентът връчва проучвателен мандат, в който 7 дни търсиш коалиционни партньори за правителство сред парламентарно представените партии, като логиката следва партийните лидери да са част част от политическия кабинет - за по-голяма представителност и тежест. В КРБ няма разпоредба, която да регламентира “преговорен екип” или “контактьорска група”, каквато отново ни сервира Бойко Борисов, скрит зад полата на три дами.

Лидерите на партиите трябва да разговарят един с друг и да вземат решение за излъчване на правителство. Не е правилно Борисов да управлява с Пеевски, гласовете на ДПС да му изберат половината кметове (а може и да са повече от 1/2), а да казва, че коалиция с ДПС не може да има. Защо да не може? Пеевски вчера поиска от Борисов лидерит на евроатлантическите партии да седнат на една маса и да излъчат правителство. Кой от кого се крие и от какво се страхува? Евроатлантическите партньори на България не правят особена разлика между двамата.

Стоян Тончев

#Стоян Тончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?