СНИМКА Племенницата на Ламбо за паметника му: Толкова ли страшен, намръщен и груб беше той

СНИМКА Племенницата на Ламбо за паметника му: Толкова ли страшен, намръщен и груб беше той
A A+ A++ A

Племенницата на Стефан Данаилов – Росица Обрешкова, не харесва макета за паметник на Стефан Данаилов, предложен от Ирен Кривошиева, става ясно от неин пост във фейсбук.

„Толкова ли страшен, намръщен и груб беше Стефан Данилов? Или искате да има „страшни очи“? Та това лице все още е способно да влюбва от екрана, все още вълнува в черно-бели блянове. Лице безвъзраст, лице с историята на няколко поколения. А градината на Ламбо искахме да направим такава, в която той би приседнал, би запалил цигара. Защото, ако знаете, той обожаваше цветя!“, написа Роси.

„В проекта съм го изобразил така, както ще остане най-дълго в съзнанието на своите приятели и почитателите му. Най-запомненият му образ от всички бяха точно средните години. Той носи всичко това, с което аз го помня, добрия ни приятел, невероятния човек“, каза Вежди Рашидов, който е съставил проекта на паметника.

Освен за външността на великия артист все още семейството му не се е разбрало и къде да се позиционира той.

„Продължавам да твърдя, че Народният театър беше неговото всичко. Той изкарваше целия си ден тук, това беше неговата мисия“, казва Ирен Кривошиева, майка на единствения син на актьора – Владимир Данаилов. Влади също като майка си е категоричен, че мястото на паметника на баща му е именно в градинката на Народния театър.

Племенницата му и други колеги на Стефан Данаилов пък искат ликът му да се постави в градинката до блока, в който живееше Ламбо.

Според проф. Георги Янков, председател на експертно-художествения съвет, няма място за паметник на Мастера окол Народния театър.

„Искаме по някакъв начин да съхраним историческия вид на центъра на София, да не се допуска прецедент, който би повлякъл след себе си други такива желания за още достойни българи, и така да се прекали с паметници“, каза професорът пред БНТ.

#Ламбо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?