Илиян Василев: Борисов няма да бъде премиер, въпреки натягането на Симеон Дянков в ефир

Илиян Василев: Борисов няма да бъде премиер, въпреки натягането на Симеон Дянков в ефир
A A+ A++ A

Въпреки натягането на Симеон Дянков в ефир, Борисов няма да бъде премиер.

Самият Дянков не вярва, просто много му се иска да се натегне на шефа и да бъде министър. Борисов просто не може да издържи публичния натиск като премиер - много грехове, много история, много отворени рани, които е оставил.

Търси поредната Мария Габриел - "девствен" за национална политика, приближен, комуто да стовари тежестта да бъде лице на правителство, което той ще управлява. Не вярвам също да има нужда от Пеевски с реална позиция в изпълнителната власт. Представяте си кметът Х и Пеевски зам премиер - не го виждам.

За това му трябва време - да измисли формулата и да пусне медийната машина за да омайва народа, че корупцията не е толкова важна, стига да има пара за свирката на локомотива.

Новата опорка на Борисов ще дойде именно по линия на корупцията - идеята е да убеди обществото, че толкова вече са се награбили с Пеевски, че нямат нужда от нова корупция.

Което е пълен абсурд разбира се - цялата тази дълбока държава се крепи на приходите от корупция - без нея не може да съществува. А без нея те власт не могат да помиришат.

Корупцията стигна ново ниво на споделяне - примерно АР 1000 реактора. За което предупреждавах ППДБ, ама кой да слуша.

Схемата е проста, но ефективна. Напред са малките пари - милиард и половина лева за развойни дейности - по-голяма част от тях ще потънат у нас, но една част ще отиде в американските партньори - напълно легитимни разходи.

Тъй като няма никакви доказателства, че проектът е рентабилен и с управляем риск ще прегазят в името на "атлантическата солидарност" междинните етапи и ще стигнат до решение на Народното събрание за инвестиция по "политически причини", защото големите пари - тези 15 милиарда долара само НС може да даде през заем. Така ще се размие конкретната лична в неясната колективна отговорност. Тъй като това са огромни пари и обществеността няма да бъде убедена - тогава ще дойде времето на новия пирует на Борисов, ала Шеврон и забраната на шистовя газ, в който той ще се съобрази с народната воля и ще обясни на всички, че той не е искал, но американците са го натискали. Така хем корупцията нахранена с малките пари, хем американците виновни, Кремъл доволен, хем атлантизмът ранен.

Ако не ви е ясно защо няма място на нови реактори - по същите причини, по които руските реактори нямаха място. Докато имаме 5 и 6 блок в Козлодуй, няма място нито за американски, нито за руски, нито за европейски реактори. Няма да има дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията - това вече не е на дневен ред, тоест нула сигурност за приходи. Ядрената енергия не може да балансира ВЕИ.

Опитват се да манкират по линия акционерно участие - Сърбия, Северна Македония, но и това не върши работа. На всичко отгоре, през март, им изтече срока и на екоразрешителното.

Междувременно покрай АР1000 Борисов разчита да "купи" мълчанието на Вашингтон за неговия модел на олигархия и корупция - така както успя с Турски поток.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?