Не приемайте тези витамини заедно

Не приемайте тези витамини заедно
A A+ A++ A

Много хора днес приемат хранителни добавки, за да подобрят здравето си или да предотвратят заболяване. Най-често обаче това се случва без лекарско наблюдение. Изглежда, добре, това са "само витамини“, какво ще направят. Но, първо, има такава ужасна дума като хипервитаминоза, когато витамините се натрупват в тялото в излишък, което е много вредно.

Второ, някои полезни вещества, взети заедно, стават не толкова полезни. Комбинации от витамини и хранителни вещества, които трябва да се избягват

Желязо и калций

При едновременен прием желязото и калцият се свързват помежду си, което значително намалява тяхното усвояване.

Витамин С и витамин В12

Когато се приема заедно, витамин С може да разгради витамин В12 в стомашно-чревния тракт и да намали усвояването му.

Калий, калций, цинк и магнезий

Ако се приемат заедно, големи дози от тези минерални добавки могат да попречат на усвояването и ще бъдат по-малко ефективни.

Екстракт от зелен чай и желязо

Зеленият чай съдържа съединение, което се свързва с желязото. Когато се консумира заедно, екстрактът от зелен чай губи своя антиоксидантен потенциал и усвояването на желязото е значително намалено.

Витамини D, E и K

Едновременната употреба на витамини D, E и K в умерени до големи дози може да намали тяхната абсорбция. Усвояването на витамин К се влияе най-силно от други мастноразтворими витамини.

Мед и цинк

Не се препоръчва едновременното приемане на мед и цинк. Дефицитът на мед, макар и рядък, може да бъде причинен от високи нива на цинк, което намалява способността на тялото да абсорбира и използва медта от храната.

Как правилно да ограничите приема на витамини?

Интервалът между приема на витамини зависи от вида на приемания витамин. Но едно правило остава непроменено - последователност и редовност, така че трябва да добавите време към напомнянията.

Мастноразтворимите витамини (A, D, E и K) се приемат най-добре с храната. Яденето на мазнини ще помогне за транспортирането на тези витамини до мястото, където тялото ви има най-голяма нужда от тях.

Витамините от група В трябва да се приемат сутрин. В идеалния случай - на закуска. Това е така, защото те могат да ви заредят с енергия.

Приемайте витамин Е вечер. Доказано е, че предотвратява загубата на памет, причинена от хронично недоспиване, и може също да ви помогне да заспите. Какви витамини могат и трябва да се приемат заедно?

Желязо и витамин С е една такава комбинация. Витамин С помага на тялото да абсорбира растителното желязо.

Фолиевата киселина и витамин B12 са друга такава комбинация. Фолиевата киселина помага на тялото да абсорбира витамин В12.

Калцият и витамин D3 също работят чудесно в комбинация. Витамин D ускорява усвояването на калция, пише actualno.com.

#витамини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?