Асошиейтед прес видя нови предсрочни избори у нас през есента

Асошиейтед прес видя нови предсрочни избори у нас през есента
A A+ A++ A

Българите избират нов парламент, като същевременно участват в изборите в Европейския съюз, които бяха засенчени от вътрешната политическа нестабилност и икономическото неравенство, както и от нарастващата загриженост за войната в близко разположената Украйна. Това коментира в репортаж за България Асошиейтед прес.

Това са шестите парламентарни избори в България за три години. Има опасения, че умората на гласоподавателите и широко разпространеното разочарование от политиците, които не изпълняват обещанията за борба с корупцията и въвеждането на реформи, може да доведе до ниска избирателна активност и още един фрагментиран парламент, посочва агенцията.

В понеделник се очакват предварителните резултати от гласуването за 240-те места в Народното събрание и за 17-те депутати в Европейския парламент.

За фаворити на изборите за Народно събрание се смятаха дясноцентристката партия ГЕРБ, водена от трикратния премиер Бойко Борисов, и реформаторската коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

След като се състезаваха на изборите през юли миналата година, двете съперничещи групи се опитаха да излязат от политическата безизходица, като сформираха неспокойна управляваща коалиция, но тя оцеля само девет месеца.

В разгорещена кампания за последните избори и двете партии повдигнаха обвинения в корупция срещу другата и анализаторите видяха малък шанс двете да се опитат да работят отново заедно.

Друго коалиционно правителство „сега изглежда далечна перспектива, предвид поредица от скандали и големи политически разногласия между двата блока“, пише Марио Бикарски, старши анализатор за Източна и Централна Европа в компанията за изследване на риска Verisk Maplecroft.

„Както стоят нещата сега, най-вероятният сценарий е нови предсрочни парламентарни избори през есента“, добавя той.

България е най-бедният член на Европейския съюз и е изложена на риск да загуби милиарди евро от фондовете за възстановяване на ЕС поради липса на реформи. Пълната интеграция в отворената Шенгенска зона и присъединяването към еврозоната вероятно ще бъдат допълнително отложени.

България също е член на НАТО, но много хора в бившата комунистическа държава споделят проруските настроения, а руската инвазия в Украйна предизвика по-дълбоки разделения сред българите, като същевременно засили подкрепата за промосковските партии, коментира Асошиейтед прес.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?