Математикът проф. Михаил Константинов: ГЕРБ + ДПС + ИТН = правителство

Математикът проф. Михаил Константинов: ГЕРБ + ДПС + ИТН = правителство

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Не очаквам изненади на тези избори - нито за състава на българския парламент, нито на европейския. Такава прогноза направи пред БНР проф. Михаил Константинов, математик, бивш зам.-председател на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“.

„ГЕРБ + ДПС + „Има такъв народ“ – това е правителството. Ако влезе някоя от по-малките партии, тя също може да участва“, заяви проф. Константинов.

Проф. Константинов посочи, че кампанията е била „най-малкото странна“: „Никой не говореше за важните неща. Тя се сведе до взаимни нападки. Наблегна се върху технологията на гласуване – ние не трябва да обсъждаме как, а за какво гласуваме. Разочарованите българи ще си остават разочаровани. Тези избори ще бъдат решени главно от твърдите ядра“.

Той очаква избирателна активност, която да е малко по-висока, отколкото на предишния вот.

За България е важно да формира стабилно правителство поне за срок от една година, отбеляза проф. Константинов.

Предстои да видим дали европейската политика ще претърпи обрат, каза още той.

„В момента има засилване на националистическите партии. Националистически не значи непременно нещо лошо. Чакат ни интересни събития“, посочи бившият зам.-председател на ЦИК.

Той смята, че трябва да се извършват директни допитвания до българския народ по международните теми.

„Трябва да бъде зададен въпросът: „Какво смятате, че трябва да се направи за войната в Украйна?“. Личното ми становище е, че тази безумна война трябва веднага да спре и да се отиде към мирно уреждане на конфликта. Той очевидно няма военно решение. Не е конфликт на НАТО, още по-малко на България. Темата за войната и мира трябва да е основната на тези избори. Важната тема за България вече е външната“.


#проф. Михаил Константинов #избори 2 в 1

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?