Проф. Донка Байкова: Храната определя красотата

Проф. Донка Байкова: Храната определя красотата

Freepik

A A+ A++ A

Баничките, кроасаните и сандвичите с бял хляб на закуска ни правят по-грозни! Това сочи изследване на френски учени, според което храната, която консумираме, влияе на привлекателността на хората.

"Наистина определени храни могат да влияят върху външния ни вид. Например рафинираните въглехидрати предизвикват пик в нивата на кръвната захар и натоварват черния дроб. Реакцията може да повлияе на притока на кръв и външния вид на кожата", потвърждава пред "България Днес" диетологът проф. Донка Байкова.

Необработените въглехидрати се срещат в естествен вид в природата. Те съдържат фибри, витамини и минерали. Рафинираните от своя страна, са технически обработени и при тях са отстранени влакнините и голяма част от хранителните им вещества. Такива са всички печива, десерти, кифли, сладкиши, подсладени млечни продукти, повечето заместители на млякото и др.

"Организмът задържа по-дълго нерафинираните въглехидрати в стомашно-чревния такт, за да ги разгради. Така много по-бавно ще се качва кръвната захар. Т.е. въглехидратите, глюкозата, фруктозата, монозахаридите ще минават кръвообращението много по-бавно и това се отразява на външният вид на човек", допълва специалистът.

Затова проф. Байкова съветва да заместим белия хляб с пълнозърнест, белия ориз с черен или червен и да ядем бобовите култури с обвивките им, тъй като там са всички витамини, минерали, фибри, които забавят разграждането на най-разпространения вид въглехидрат - полизахарида, което се отразявана чертите на лицето и вид на кожата ни.

"Не случайно последните години вече не са модерни фрешовете, защото при тях е изстискан само сокът от плода или зеленчука. Ако искаме бърз прием на витамини, по-полезно е да пием смутита, тъй като при тях всичко е пасирано. В днешно време младите момичета все по-често страдат от акне. Когато спрат именно тези бързо разградими въглехидрати, кожата им блясва", обяснява проф. Байкова.

Доли ЛУКАНОВА, България днес#Донка Байкова #храна #красота

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?