В Румъния побесняха! Искат нова държава на Балканите

В Румъния побесняха! Искат нова държава на Балканите
A A+ A++ A

Нови емоции, свързани с членството ни в Шенген.

Румънски икономист предлага създаване на мини-Шенгенско пространство между Румъния и България.

Според Раду Некита това би намалило проверките наполовина и би премахнало митническите формалности и разходите за компаниите от двете страни на Дунав.

Пред румънския вестник "Адевърул" експертът, който е преподавател във Факултета по европейски науки в университета Бабеш-Боля и съавтор на изследването "Съживяване на единния пазар през следващите 30 години", търси причините за блокирането на Румъния за Шенген, уточнява БТА.

"Австрийският избирател проявява невежество и ксенофобия, когато вярва на политиците, които му казват, че задържането на Румъния извън Шенген ще го "защити" от емигрантите.

Да кажеш "не" на Румъния е най-евтиният и лесен начин да спечелиш малко гласове", твърди Раду Некита.

Той определя като несъстоятелни опасенията, че имигрантите идват през Румъния.

"Има карта, официално направена от Фронтекс, от европейските власти, която показва, че миграционните потоци, миграционните пътища заобикалят Румъния. По-голямата част от имигрантите идват през Испания, Италия и Гърция", обяснява Раду Некита.

Той уточнява, че тези, които влизат в Гърция, предпочитат да минат през две-три държави, които дори не са в Европейския съюз (ЕС) - минават през Северна Македония, през Черна гора, през Босна, след което влизат през Унгария или Хърватия.

#Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?