Българските деца са първи по употреба на синтетична дрога в страните от ЕС

Българските деца са първи по употреба на синтетична дрога в страните от ЕС
A A+ A++ A

Българските деца са първи по употреба на синтетична дрога в страните от Европейския съюз (ЕС). Това заяви началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция Митници" Стефан Бакалов в ефира на bTV. Той обяви още, че възрастовата граница на употребяващите дрога у нас пада – има данни за деца, които взимат амфетамини, метамфетамини или екстази на 13-годишна възраст.

Разпространението на наркотици в страната все още се осъществява чрез дилъри, но има схеми и чрез поръчки онлайн и доставки в кутиите за получаване на пратки на спедиторските фирми.

Младежите пушат почти незабелязано канабис чрез етеричен екстракт, който прилагат в свободно продаващите се вейпове, обяви още Стефан Бакалов.

"От порядъка на 20-30-60 лв. струва (етеричен екстракт канабис), достъпно е за тях. За тях е по-недостъпен кокаина, което е добра новина, но за съжалени синтетичните продукти и канабиса са достъпни за децата“, коментира Бакалов.

Той припомни, че е много лесно вече да се поръча всичко, включително и дрога онлайн. Доставката на наркотици обикновено става през кутии на куриерските фирми.

Представители на отдел "Борба с наркотрафика“ организират срещи с младежи, на които на достъпен език да обяснят вредите от употребата на наркотици.

"Употребата на наркотици се рекламира през различните платформи като TikTok в посока, че хората, които употребяват наркотици са успешни или модерни. Затова ние се стараем да обърнем внимание на децата, че в това се крият големи опасности и ги подвеждат“, обясни Стефан Бакалов.

#дрога

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?