Голяма изненада с пенсиите. НОИ проговори

Голяма изненада с пенсиите. НОИ проговори
A A+ A++ A

Държавната пенсия ще покрива все по-малка част от последната заплата на хората преди да се пенсионират. През 2022 г. пенсията е замествала 42% от последната заплата, а през 2070 г. пенсията ще осигурява едва 30% от получаваната преди пенсиониране заплата.

Това пише в анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), който е представен на Европейската комисия, съобщава "Труд".

Причините за това са няколко, но основната е, че държавната пенсия се намалява за хората, които са осигурени и в частен универсален пенсионен фонд (УПФ). Вноски в УПФ правят работещите хора, родени след края на 1959 г. За хората, които се пенсионират през настоящата година, но са осигурени и в частен фонд, държавната пенсия се намалява с около 11 на сто.

През годините този процент на намаление ще расте, защото по-дълъг период от трудовия си стаж излизащите в пенсия хора ще бъдат осигурявани и в частен фонд.

След около седем години (през 2031 г.) намалението на държавната пенсия на осигурените и в частен фонд ще бъде над 15%, а през 2036 г. ще достигне 19%. След 2040 г. намалението на държавната пенсия ще надхвърли 20%, а след 2050 г. ще се задържи на нива около 25 на сто.

Но дали натрупаните пари в частните универсални пенсионни фондове ще бъдат достатъчни, за да покрият намалението на държавната пенсия, всеки осигурен ще трябва да прецени за себе си.

Над 100 хил. души вече са преценили, че ако взимат две пенсии, ще получават по-малко, отколкото ако имат само една държавна пенсия.

Затова са се отказали от втората си пенсия и са прехвърлили парите си от универсалния пенсионен фонд към бюджета на държавното обществено осигуряване. Последните данни на Комисията за финансов надзор показват, че от 21 178 души, които са осигурени и в частен УПФ и вече са излезли в пенсия, само 14,2% ще взимат пожизнена втора пенсия.

Останалите нямат натрупани пари за пожизнени пенсии. Те ще вземат парите си от частните фондове в рамките на няколко месеца или години, а след като парите свършат, ще разчитат само на държавната пенсия, въпреки че тя е в намален размер, заради вноските в частните фондове.

От НОИ са направили прогноза не само за съотношението на средната пенсия към средната заплата на хората, които навършват пенсионна възраст, а и за съотношението на средната пенсия към средната заплата в страната.

Оказва се, че държавните пенсии ще изостанат още повече спрямо средната заплата в страната. Една от причините за това е, че средната заплата на хората, навършващи пенсионна възраст, е с 8 на сто по-ниска от средната заплата за страната като цяло.

Освен това пенсиите изостават от заплатите заради прилагането на “швейцарското правило” за ежегодно индексиране на пенсиите с 50 на сто от инфлацията и с 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход за предходната година, пише в документа на НОИ.

При прилагане на това правило в периоди на добри за икономиката на страната години, когато заплатите нарастват по-бързо от инфлацията, ръстът на пенсиите ще изостава от увеличението на заплатите.

Затова финансисти са категорични, че хората, които искат да имат достоен живот на старини, е добре и сами да спестяват пари по време на трудовия си стаж, а не да разчитат само на пенсия.

#пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?