Змии окупираха Варна

Змии окупираха Варна

ФБ/Неделина Маджурова/Земноводни и влечуги в България

A A+ A++ A

Все повече сигнали за змии във Варна. Морската община е единствената в страната, която за поредна година ОБМИСЛЯ да назначи човек, който да реагира при подобни ситуации.

Преди седмица, разхождайки се в Морската градина, Диана Начева попада на неприятна изненада.

„На алеята се беше опънала една змия и се препичаше на слънце. Беше пълно с деца, които тичаха наоколо”, разказа тя.

Жената опитала да запази самообладание.

„В паниката си успях някак си да си припомня какво съм чела и гледала. Знам, че трябва да я захлупиш с нещо, за да може да остане на място. Хвърлих си връхната дреха”, поясни Диана пред NOVA, цитирана от novini.bg.

След това започнала да търси помощ.

„Звънях на дежурния телефон в общината, но не успях да се свържа. Съответно в сайта няма абсолютно никаква информация как точно трябва да процедирам, към кого да се обърна”, сподели още варненката.

Тогава обаче нейни приятели ѝ казали за Боян Благоев, който в продължение на няколко години бил нает от общината като ловец на змии.

„Обадих му се и той ми обясни, че в момента няма договор с институцията и реално той не може да съдейства. Помолих го съвсем човешки просто да дойде и да ми каже какво да направя, защото има деца наблизо. Много съм благодарна, защото реагира изключително бързо и дойде за 15 минути”, поясни Диана.

Опитният змиеловец споделя, че подобни сигнали зачестяват – по 3-4 на ден. От община Варна съобщиха, че „кметската администрация е запозната със случаите. Предприети са мерки за овладяване на популацията от змии, които включват и административно съдействие за легализиране на дейността на г-н Благоев”. Междувременно той продължава да лови змиите с голи ръце. Разказва, че е хващал и отровни.

И съветва: „Дори змията да е безобидна, ако ви ухапе, трябва да си биете тетанус”.

#Варна #змии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?