Европол свали над 100 сървъра със злонамерен софтуер, някои от тях в България

Европол свали над 100 сървъра със злонамерен софтуер, някои от тях в България

Pixabay

A A+ A++ A

Удар по киберпрестъпниците на няколко континента. ФБР разби най-мощния ботнет в света, за който се предполага, че е заразил компютри в над 200 държави. Засегнати са над 19 милиона потребители. При мащабна операция на Европол бяха свалени над 100 сървъра със злонамерен софтуер, някои от тях в България. Задържани са четирима души, съобщи БНТ.

Удар по киберпрестъпниците на няколко континента. ФБР разби най-мощния ботнет в света, за който се предполага, че е заразил компютри в над 200 държави. Засегнати са над 19 милиона потребители. При мащабна операция на Европол бяха свалени над 100 сървъра със злонамерен софтуер, някои от тях в България. Задържани са четирима души.

"Край на играта" - виртуална и реална операция на Европол, която сложи край на престъпен бизнес, донесъл внушителни приходи на хакерите. Схемите на виртуалните престъпници били почти перфектно измислени и реализирани.

"Мерките са насочени срещу шест зловредни вида софтуер, които се използват за първоначално заразяване на компютри. Извършителите използват тези програми като троянски кон, за да влязат в устройствата на потребителите и да получат достъп до стотици хиляди системи", каза Мартина Линк, заместник-директор на Криминална полиция в Германия.

Мишени били физически лица, компании, институции. Резултатът е - откраднати милиони евро.
За единия от хакерите се предполага, че е спечелил най-малко 69 милиона евро в криптовалута. Той отдавал под наем сайтове за разпространение на софтуер за откуп.

"С най-голямата международна операция на киберполицията до момента, правоприлагащите органи успяха да нанесат значителен удар на киберпрестъпността", допълни още Мартина Линк.

Сървърите били разположени в България, Канада, Германия, Литва, Нидерландия, Румъния, Швейцария, Великобритания, Съединените щати и Украйна. Мащабната операция била инициирана от Франция, Германия и Нидерландия.

От Европол определиха "Край на играта" като "най-голямата досега операция срещу ботнет мрежи, които играят основна роля във внедряването на зловреден софтуер."

"Затворихме и премахнахме хиляди заразени системи. И предприехме действия срещу незаконно получените средства", заяви Бенямин Краусе, говорител на Криминална полиция в Германия.

Операцията е извършена между 27 и 29 май. Арести са направени в Украйна и Армения. Издирват се още 8 души. Обиски са извършени също в Нидерландия и Португалия.

Успехът на операцията не означава край на преследването на създателите на ботнет. Киберполицаите предупредиха, че ще има и сезон 2 на операцията "Край на играта".


#Европол #киберпрестъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?