Ключова новина за средната заплата у нас!

Ключова новина за средната заплата у нас!
A A+ A++ A

„Евростат" изчислява, че средната годишна работна заплата е близо 40 хиляди евро за държавите членки на общността. Абсолютните рекордьори се намират в Люксембург. Там за една година взимат двойно повече. Следват ги Белгия и Австрия с около 10 хиляди евро по-ниска годишна заплата. България е накрая на класацията с 13 хиляди евро на година. Преди нас са румънците с не чак толкова голяма разлика от 1500 евро повече, а пред тях – хърватите, които ни изпреварват с близо 5 хиляди евро.

За последните 7 години най-висок ръст са отбелязали заплатите у нас и в Румъния, като в България увеличението е било двойно.

А какъв е средният разход на работодателя ни за един час наш труд? Според европейската статистика този разход е най-нисък у нас – малко повече от 9 евро на час, при средно три пъти повече за общността. Преди нас са Румъния и Унгария, а най-скъпо излиза на работодателите в Люксембург, Дания и Белгия, където разходите за час труд се движат около 50 евро.

В това число влизат не само заплатите, но и разходите като социалноосигурителни вноски, например. Техният дял също е много различен в отделните държави. В Швеция, Франция и Италия той представлява близо една трета от целия почасов разход, а в България - 13%, съобщи Нова.

Добрата новина е, че докато в останалите държави процентът е висок, но пада, в България той е нисък, но расте, макар и доста плахо. За последните две години е нараснал най-много именно у нас и в Португалия – с между 7 и 8 пункта.

#заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?