Бум на „петата болест“ в Европа: Какви са симптомите?

Бум на „петата болест“ в Европа: Какви са симптомите?
A A+ A++ A

В Европа все повече се разпространя инфекция, наречена „петата болест“. Съобщава се за значителен ръст на случаите в държавите Германия, Дания, Франция, Нидерландия, Ирландия и Норвегия.

До средата на месец май тази година са регистрирани над 1200 случая само в училища и детски градини в германската провинция Саксония-Анхалт. Докато през предходните пет години е имало общо около 340 случая, посочват от местната служба за защита на здравеопазването, цитирана от „Билд“.

Темата с разпространението на вируса в Германия коментира и изданията „Велт“ и „Фолкщиме“.

Петата болест е смятана за леко заболяване, причинено от парвовирус B19. То прилича на рубеола, но не е. Рядко води до сериозни състояния. Неговият най-очевиден симптом е яркочервен обрив или вид на лицето, подобен на „напляскана буза“.

Характерни симптоми са още лека температура, втрисане и главоболие. Често обаче в началото на заразяването няма никакви симптоми.

Въпреки че инфекциите с парвовирус B19 се разпространява по-често през пролетта и началото на лятото, вече има значително увеличение на заболеваемостта в Германия между януари и март, посочва Мартин Ендерс от лаборатория в Щутгарт.

За петата болест няма лечение. Повечето деца оздравяват без такова. Няма и ваксина срещу разпространението на инфекцията.

Вирусът може да се превърне в основен проблем за бременните жени, които не са се заразявали по-рано. Ако вирусът се предаде на нероденото дете, съществува риск от животозастрашаващо увреждане на кръвообращението му, което може да доведе до спонтанни аборти.

#болест #Петата болест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти