Експерт видя колко ще скочат заплатите у нас тази година

Експерт видя колко ще скочат заплатите у нас тази година
A A+ A++ A

Разликата в средната заплата у нас между отделните области достига до 1600 лв., сочат последните данни на националната статистика. Според Георги Първанов, експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта, тези данни не са изненадващи.

"Подобна е ситуацията и в съседните страни. Важно е да сравняваме не само номиналният размер на заплатата, но и показатели като качество и цена на живота", каза той пред БНР.

Централите на повечето от компаниите са в София и в големите градове. "Центровете на общинските и държавни компании също са там. Повечето неправителствени организации са там. Продължава и процесът по преместване на млади хора към големите градове", посочи Първанов.

Отбеляза, че компаниите са под много голям натиск: "Евентуалното въвеждане на еврото ще създаде и допълнителен такъв. Част от тях са на ръба на възможностите хем да бъдат печеливши, хем да успяват да задържат персонала. Важна е системата за атестация."

Експертът посочи, че се наблюдава сериозен ръст на заплатите през последните години. "Той продължава и през тази. Вероятно ще има около 9-10% средно увеличение. Големият въпрос е колко е реалната инфлация и дали производителността расте паралелно с увеличаването на заплатите".

Първанов прогнозира, че през тази година ще видим сравнително еднакъв ръст на заплатите в различните сектори.

Той не пропусна да отбележи и негативната тенденция за наличие на голям брой хора, които нито работят, нито учат. "Паднахме под три милиона като брой на хората, които работят".

Влизаме в летния сезон с огромен дефицит от кадри, обясни още експертът. "Още сега трябва да се планират стъпките за зимния сезон и за следващото лято, както и дългосрочни визии в посока на по-бързия внос на кадри. Важно е България да има цялостна стратегия".

#заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?