МВР върна книжката на шофьор заради фалшив тест за наркотици

МВР върна книжката на шофьор заради фалшив тест за наркотици
A A+ A++ A

МВР призна за фалшиво положителен тест за наркотици и върна книжката на водач. Това става година и половина след като полицията обявява, че шофьорът е управлявал автомобила си след употреба на наркотици и срещу него е образувано наказателно производство, разказва Нова тв.

След това водачът Пламен Илиев дава кръвна проба, която доказва, че тестът е дал фалшив резултат и няма никаква следа от наркотици. После следва ходене по мъките на водача, за да си върне книжката и делото срещу него да бъде прекратено. В един момент от него са искани 700 лв. за направената кръвна проба и документите не са му връщани.

Едва след тв репортажа органите на реда са се самосезирали и мъжът получи обратно свидетелството си за управление. „Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов разпореди веднага да бъде направена проверка по случая. Отидох в дирекцията на МВР-Плевен и ми върнаха шофьорската книжка. Била станала грешка и някакви документи не били придвижени до КАТ - Плевен”, обясни потърпевшият Пламен Илиев.

Прекратено е и делото срещу него, както му било обяснено, че няма да плаща въпросните 700 лв., разказа още той.

В началото на февруари т.г. стана ясно, че хаосът с полевите тестове за наркотици и алкохол и възможността за фалшиви или неточни проби не само продължава, но и се задълбочава. Проблемите се множат и няма да се решат с хвалбите за нови лаборатории за кръвни тестове и забързване на резултатите от пробите. А санкциите вече включват и отнемане на коли - временно и на основата само на полеви тест.

Поредната доза доказателства дойде от експерименти, проведени от Би Ти Ви , и от коментар на лекар. При опитите бяха използвани тестове и дрегер като тези, с които проверяват полицаите на улицата.

Бе обявено, че при експеримента се проверява как реагират полевите тестове на комбинацията от противогрипно лекарство и саше срещу простуда - в едното има парацетамол, а във второто псевдоефедрин. Тества се какъв резултат отчитат и пробите, след като са употребени енергийни напитки, в които има и кофеин. Проверява се и лекарство за главоболие, което съдържа кодеин.

Резултатите от тестовете са отрицателни за противогрипните лекарства, препаратите срещу простуда, както и енергийните напитки. Не така обаче е при препаратите, които имат кодеин. Там резултатът е положителен. А лекарствата, в които има кодеин, се използват също масово. Те се използват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции.

"Този кодеин в тялото веднага се преобразува в морфин. А морфинът е този, който се засича от полевите тестове. Казусът е, че и хероинът, попадайки в тялото, също се превръща в морфин. Тоест ефектът е същият", обясни вносител на тестове.

"Кодеинът е пролекарство. В организма от ензимните системи той се превръща в кокаин, след това се позитивира и от тестовете, и от потвърдителния резултат. Това са лекарства, които се използват и за настинки, и за кашлици, и за инфекции. Много внимателно трябва да се четат листовките", коментира и проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Централна клинична лаборатория в Александровска болница. "Тестовете са чувствителни и трябва да сме много внимателни какво консумираме, преди да седнем зад волана", предупреждава още той.

Законът е направен така, че ако след прием на лекарство тестовете отчетат алкохол или наркотици, то отговорността е на съответно лице, а не на теста, който не може да различи наркотик от лекарствена съставка. От Министерството на здравеопазването посочват, че информацията за съдържание и специални предупреждения за всеки лекарствен продукт е описана в листовката. А пациентите трябва да са запознати със съдържанието ѝ, независимо дали лекарството е предписано от лекар, или не.

В листовката, и то само на някои лекарства с кодеин пише, че може да причини замайване и сънливост, поради което не се препоръчва приемането му от шофьори и лица, работещи с машини. По никакъв начин обаче не се забранява шофиране, както и няма предупреждение, че употребата ще покаже положителен полеви тест за наркотици.

#МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Акценти