Deutsche Welle: Лъжите, които Путин разказва на руснаците

Deutsche Welle: Лъжите, които Путин разказва на руснаците
A A+ A++ A

Путин обича патоса и твърди, че Русия е най-успешната, най-могъщата и най-щастливата страна на Земята, пише Deutsche Welle. Тези твърдения обаче не отговарят на действителността, пише RND.

През 1787 година руският княз Потьомкин показва на императрица Екатерина Велика фалшиво село на полуостров Крим, само и само за да я убеди, че съответният регион процъфтява. Подобно на него днес Владимир Путин на свой ред прибягва към подобни блъфове - за да убеди сънародниците си, че в Русия всичко върви по вода. Германската медийна мрежа RND анализира измислици на руския президент в статия под заглавие "Седемте приказки на Владимир Путин". В началото на публикацията се посочва, че дори и на церемонията за началото на петия му мандат неговите "страдащи сънародници" отново са чули "многобройни приказки и обещания".

Приказката за единния и велик народ

"Ние сме единен и велик народ", каза Путин на церемонията по встъпването си в длъжност през май в Москва. Само че би трябвало да сложи твърдението си в минало време, смятат авторите на RND. Защото в рамките на мандата на Путин "великият" народ се топи: населението на Русия е намаляло с близо 7 милиона души, както сочат изчисленията на независимия демограф Алексей Ракша. Раждаемостта в страната му е една от най-ниските в Европа - още през 2021 на една майка са се падали по 1,2 деца. А през 2023 раждаемостта е спаднала с още 28% в сравнение с 2021.

Освен това стотици хиляди са напуснали страната. А и най-малко 50 000 руски войници са загинали във войната срещу Украйна. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг броят на загиналите руснаци може дори да надхвърли 350 000. Работната ръка в Русия вече не достига, отбелязва RND. А разпределението на доходите е твърде неравномерно. То води и до обезлюдяване на цели региони, особено на север и изток. Според оценките на Ракша естественият спад на населението през тази година ще бъде половин милион души. А ще се отнася до "единството": през тази година Владимир Путин се остави да бъде преизбран с 87% от гласовете. Но изборните фалшификации отдавна са факт, а чрез драстичните санкции и мистериозни смъртни случаи сред опозиционерите президентът си е осигурил направо "гробищно спокойствие", под чиято сянка думата "единство" звучи доста странно.

Приказката за четвъртата по големина икономика

Както увери Путин, набелязвайки целите за развитие до 2030 година, "руската икономика ще продължи да заема четвърто място в света" на базата своя БВП. Но дали има право? Статистиките отреждат на Русия шесто място през 2022 година, посочва RND и обяснява, че в момента военната икономика действа като гигантска програма за развитие на конюнктурата. В оръжейната индустрия се правят огромни инвестиции, заплатите в сектора са се повишили повече от два пъти. Но тази тенденция няма как да е трайна, а и заради инвестициите във военната промишленост страдат другите отрасли. Според някои експерти ситуацията прилича на тази от края на СССР - тогава също всички раздути разходи за военно-промишления комплекс внезапно се сринаха.

Приказката за здравите и щастливи хора

Путин е щедър с обещанията. До 2030 той обещава и това: "Делът на бедността сред населението няма да е по-висок от седем процента, а минималната заплата ще достигне най-малко 35 000 рубли. Продължителността на живота ще стане 78 години. Всяка жена ще ражда по 1,6 деца. Всеки руснак ще има поне 33 кв.м. жилищна площ...". И така нататък.

Реалността обаче изглежда другояче, както пише RND. От статистическите данни на Световната здравна организация от 2019 година (по-актуални няма) се вижда, че Русия има най-голямата квота на самоубийства след Южна Африка: 21,6 души на 100 000. А в т.нар. "индекс на щастието" страната заема не толкова престижното 72 място, далече зад всички страни от "упадъчния Запад", който Путин обича да очерня.

Освен това средната продължителност на живота е спаднала до 71 години, при мъжете до 66. "Това е по-малко, отколкото в Северна Корея, Сирия и Бангладеш", казва по този повод пред "Вашингтон пост" историкът Макс Бут. А според британския "Икономист", по време на пандемията в Русия Ковид-19 е отнел живота на между 1,2 и 1,6 милиона души.

Приказката за "големите перспективи пред руската младеж"

"Ще бъдат създадени перспективи за обучението на хармонично развити, патриотични и социално отговорни личности, които се базират на традиционните руски духовни, морални, културни и исторически ценности", обеща руският президент. Но ето как изглежда реалността, описана от RND: още в детската градина децата се обучават в "поставянето на мини" или събирането на муниции, а всяка седмица започва с патриотични часове, провежда се и предвоенно обучение.

Приказката за иновациите в руската техника

"Половината от самолетите ще бъдат руски. Въздушната мобилност на населението ще се увеличи с един път и половина в сравнение с 2023", гласи друго обещание на Путин. Според сайта "Медуза" обаче, цитиран от RND, руското Министерство на промишлеността и търговията и държавната компания "Ростех" са обявили, че отлагат "програмата за доставка на местни самолети, които да заменят самолетите на руските авиокомпании, произведени на Запад", за следващите години. Путин, а и много други руски политици, редовно обещаваха, че Русия ще произведе "над хиляда" самолета, за да се увеличи "въздушната мобилност на населението". Но засега те ще си останат само с обещанието.

Но пък Путин не пропусна да се похвали с новия луксозен автомобил "Аурус", инициативата за създаването на който била лично на руския президент. Германската медийна мрежа посочва по този повод, че заради западните санкции от началото на войната по руските улици доминират наред с остарелите модели "Лада" и "Нива", все повече коли на китайски производители.

И още: военният парад на Червения площад на 9 май по случай годишнината от победата над нацистка Германия, който преди винаги е бил своеобразна демонстрация на руски оръжия, тази година беше изненадващо старомоден: вместо Т-14, възхваляван от пропагандата като "танк чудо", чието производство наскоро беше преустановено, през площада премина един-единствен танк: Т-34-85, който беше на цели 80 години.

Приказката за непобедимата Русия

"Народ с такава нагласа не може да бъде победен. Ние бяхме абослютно непобедими - такива сме и днес", каза Путин през есента на 2023. И други повтарят същото, без да се съобразяват с историческите реалности, пише RND и припомня, че само през последното столетие Русия е загубила повече войни, отколкото е спечелила: конфликта в Афганистан (1979-1989), Студената война, Съветско-финландската война (през зимата на 1939-1940), Полско-съветската война (1919-1921) или Руско-японската война (1904-1905).

Вероятно много руснаци се страхуват от Путин, но не вярват на неговите приказки, отбелязва RND. Просто защото никога не са вярвали на властимащите от типа на Потьомкин. Но пък на Запад тактиката на Путин за силната ръка като че ли дава ефект - най-малкото защото предизвиква страх.

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?