Разследват скандална схема на Нико Тупарев за 100 МИЛИОНА лева в bTV и Нова!

Разследват скандална схема на Нико Тупарев за 100 МИЛИОНА лева в bTV и Нова!
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и е започнала разследване на незаконните практики на обръчите от фирми около Никола Тупарев, познат повече като Нико, с които той източил милиони от Нова и bTV. Според първоначалните данни става дума за колосалните 100 милиона лева, разкри Narod.bg.

Заради събрани от КЗК многобройни доказателства през последните години комисията нищи разследвания за мокра поръчка над партньор Нико Тупарев, който източвал чрез сложна финансово-юридическа схема и с подставени фирми милиони левове от телевизионните формати „Ергенът”, „Биг Брадър”, „Вип Брадър”, „Денсинг Старс”, „Стани богат”, „Игри на волята”, „Черешката на тортата”, „Хелс кичън”, „Моята звездна кухня” със Силвена Роу и много други в Нова и bTV. Разследва се и друг аспект – дали самите частни телевизии не са участвали в измамната практика, подчерта източникът.

По мнение на експерти въз основа на публични документи Нико Тупарев печели на годишна база чрез мрежата си от свързани фирми „Олд Скул” ЕООД с Мая Тодорова и Радослав Тушев, „Еф Хикс Камера” ООД с Мая Тодорова и Радослав Тушев, „Републик ъф Кънтент” ООД с Мая Тодорова и Радослав Тушев, „Ту бай Ту” ООД с Витомир Саръиванов и „Българиан Филм Продъкшън Сървисис” ЕООД от работата им в националните телевизии bTV и Нова между 4 и 7 милиона лева на година, източвайки парите от телевизионните бюджети.

Нико Тупарев работил в скандалната схема под покровителството на тв боса Дидие Щосел, заемал шефското кресло в Нова, а сега началник в групата на bTV, твърди източникът.

Проверява се дали французинът е прибирал обратно от Тупарев тлъсти рушвети, за да позволява измамата да се случва години наред. През последните 15 г. по този начин били усвоени над 100 млн. лева.

Тупарев представял пред телевизиите съмнителни отчети, като ангажимент на Щосел било да бъдат приети, а парите платени на някоя от свързаните с Нико Тупарев фирми. Щосел бил човекът, който срещу процент допуснал „Националната лотария” на Васил Божков и Тупарев в ефира на Нова, известна като „кражбата на века“.

Чрез контакта си с Щосел Тупарев назначил дългогодишния си служител Христо Хаджитанев за програмен директор в bTV. Същият одобрявал всяка идея за ново предаване на тв могула, отбивал проекти на конкуренцията и осигурявал на шефа си безпроблемно потвърждаване на съмнителните отчети за разходите по мултимилионните телевизионни продукции.

За тази си дейност Хаджитанев получавал от Нико Тупарев големи суми в брой, което станало достояние на колегите му в bTV, поради което Хаджитанев наскоро бил освободен… Обект на проверка е и дали Щосел уредил Тупарев срещу рушвет да снима тази година „Биг Брадър“ в Чехия.

Злоупотребите в бюджетите на предаванията с детайлен анализ и документи перо по перо ще бъде обект на допълнително журналистическо разследване от Narod.bg.

Очаква се глоба в процент от оборота за 5 години назад да бъде наложена на bTV, Нова и на самия Нико Тупарев, както и на набутаните в схемите негови партньори Мая Тодорова, Радослав Тушев и Витомир Саръиванов.

Според експерти става въпрос за глоба в размер на десетки милиони левове. Това е пореден огромен удар върху Нова и bTV в последните дни след загубата на бюджетите от хазарт, чиято реклама пада от малкия екран.

#скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Акценти