Президентите на България и Азербайджан подписаха декларация за укрепване на стратегическото партньорство

Президентите на България и Азербайджан подписаха декларация за укрепване на стратегическото партньорство

БТА

A A+ A++ A

Президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев подписаха декларация за укрепване на стратегическото партньорство между България и Азербайджан.

"Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има съществен принос за диверсификацията на доставките на газ за българската икономика. През есента на 2022 година в присъствието на президента Алиев в София ние стартирахме експлоатацията на междусъседната газова връзка между Гърция и България, с което най-сетне се свърза южния газопровод с Централна и Източна Европа и което беше важна стъпка за реализирането на политиката на Европейската комисия за сигурност на енергийните доставки и най-вече започна реализацията на стратегическото споразумение между Европейския съюз и Азербайджан", коментира държавният глава.

Основен фокус на визитата на Радев в Баку, която е и четвъртата му среща с Алиев за последните 2 години, са енергетиката и газовите доставки от азиатската страна, които представляват половината от българското потребление. В рамките на визитата на Радев ще се подпише и споразумение между националните авиопревозвачи на България и Азербайджан, с което да се осигурят редовни линии между двете страни./BNR

#Азербайджан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?