Цената на кафето скача сериозно

Цената на кафето скача сериозно

canva

A A+ A++ A

Най-големият производител на робуста Виетнам изпитва трудности със снабдяването заради лошата реколта

Цената на сорта кафе робуста достигна до най-високото си ниво от 45 години насам, пише Bloomberg. Агенцията се позовава на данни на Международната организация за кафе, които излизат на фона на усилващия се недостиг в световен мащаб.

Измерителят на организацията за цените на едро е нараснал със 17% през април до най-високото си ниво от 1979 г., става ясно от месечен доклад, цитиран от Bloomberg.

Най-големият производител на робуста – Виетнам – продължава да изпитва трудности със снабдяването заради лошата реколта през изминалия сезон.

Не по-оптимистични изглеждат прогнозите и за настоящата 2024 г. Около една трета от световното предлагане на зърна робуста, които обикновено се използват за разтворими напитки и кафе еспресо, се отглежда именно във Виетнам.

Сушата и горещините застрашават сериозно районите в азиатската страна, където се отглежда популярният сорт кафе. В същото време реколтите арабика засега са по-богати, което спомага за известно облекчение на цените.

Недостигът във Виетнам спомогна за поскъпването на бенчмарковите фючърси в Лондон с около 50% през тази година, като цените достигнаха най-високото си ниво от поне 16 години. Поскъпване се наблюдава през пет от последните шест месеца, което е възможно да се отрази и на потребителите.

Очаква се цените на кафето да продължат стремителния си ръст, тъй като влошаващият се климат и трупането на продукция ще изострят кризата в предлагането във Виетнам.

Агенцията припомня, че местните цени за сорта робуста са достигнали исторически връх тази година. Това се дължи до голяма степен на практиката на земеделските стопани да задържат кафените зърна, за да дочакат по-добри оферти след слабата реколта през последната година.

Това затруднява доставките за износителите и предизвиква рекордна вълна от неизпълнения по съществуващи договори.

Климатичните промени създават все повече предпоставки за проблеми, пише businessnovinite.bg. Продължителна суша би засилила натиска, като не бива да се пропускат и очакванията за нарастващ глобален дефицит на кафе за четвърта година

#кафе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Акценти