Диляна Гайтанджиева: Украйна атакува Русия с балони, оборудвани с бг мини

Диляна Гайтанджиева: Украйна атакува Русия с балони, оборудвани с бг мини

Telegram/Mash

A A+ A++ A

Въоръжените сили на Украйна започнаха да използват нови оръжия – балони, оборудвани за пускане на минометни снаряди.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руската противовъздушна отбрана е свалила 37 украински балона. Кремъл съобщи за пет свалени балона на 18 април и още два на 20 април – единият е стигнал до Москва. Друг балон се разби на руска територия през март.

От снимки, публикувани в Телеграм, се вижда, че един от свалените балони е щял да пусне българска мина – 82 мм HE 82 M, произведена от военния завод „Арсенал“ в Казанлък. Лотът на мината е 09-23, което означава, че е произведена преди няколко месеца.

82 мм HE 82 M се произвежда от военния ни завод „Арсенал“ в Казанлък.

Украинските балони се управляват с помощта на електроника, включително сателитна навигация, което дава възможност за насочването им със значителна точност на дълги разстояния.

Балоните използват специални програми за коригиране на курса в зависимост от вятъра. Въоръжените сили на Украйна целят да използват височинни балони за саботаж в стратегическата дълбочина на руската отбрана, както и за отвличане на вниманието на руската противовъздушна отбрана.

Откритата мина е 82 мм HE 82 M, снимка: Телеграм

Украинците започнаха да прилагат руската тактика, която беше използвана за първи път през февруари 2023 година. Тогава въоръжените сили на Украйна обявиха прехващането на няколко руски балона. Това бяха стандартни метеорологични балони, оборудвани с радарни рефлектори, използвани като примамка за покриване на комбинирани удари от крилати ракети и безпилотни летателни апарати.

Китай също рутинно разполага балони над западната част на Тихия океан и дори изпрати няколко да летят над Съединените щати миналата година.

Балоните могат да се използват като ефективни асиметрични оръжия. Те могат да достигнат оперативни дълбочини, които са недостъпни за стандартните безпилотни летателни апарати, с минимални разходи и риск. Електронните компоненти, открити в останките на свалени руски и украински балони, демонстрират високо ниво на техническа сложност: оборудването включва Bluetooth микроконтролери и GPS тракери. Освен това тези модули могат да бъдат закупени дори от AliExpress.

82 мм HE 82 M, произведена от военния завод „Арсенал“ в Казанлък, е трябвало да бъде пусната от един от свалените украински балони в Русия, снимка: Telegram/Mash

Употребата на балони е стара военна тактика. Балони са използвани при нападението на Австрия над Венеция през 1849 година. Японската армия използва запалителни балони FuGo по време на Втората световна война. Съвременното въплъщение обаче изглежда много по-напреднало: балоните могат да пътуват с помощта на стратосферни ветрове на огромни разстояния.

Наличието на радарни рефлектори на тези балони също показва стратегия с двойна употреба. От една страна, те могат да се използват за въздушна фотография и евентуално дезориентиране на вражеските защити. В същото време балоните са видими за радарните системи, което води до изчерпване на системите за противовъздушна отбрана. Това означава, че балоните действат като примамки (като американските ракети ADM-160 MALD, изстрелвани заедно с ракетите Storm Shadow).

„Украинските удари с дронове (а вече и с балони – б.р.) срещу цели в Русия… вероятно увеличават натиска върху наличните руски средства за противовъздушна отбрана“, обясни Институтът за изследване на войната във Вашингтон.

Според Army Recognition отговорът на нарастващото използване на военни балони може да бъде възраждането на проекта за руския самолет M-17 „Стратосфера“.

Разработен през 60-те години на миналия век, този самолет е проектиран да противодейства на американските разузнавателни балони. Общо са създадени 3 такива дозвукови височинни самолета, но те никога не са давали бойно дежурство. В края на Студената война беше създаден по-успешен стратосферен разузнавателен самолет – M-55 „Геофизика“, който потенциално би могъл да се използва и за борба с вражески балони.

Автор: Диляна Гайтанджиева, obektivno.bg

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?