Социологът Иво Желев очаква пак фрагментиран парламент, в който безсилни политици правят безпринципни съглашения

Социологът Иво Желев очаква пак фрагментиран парламент, в който безсилни политици правят безпринципни съглашения
A A+ A++ A

Политиците ни се надяват, че все нещо някак си ще им се получи и затова стигаме до там, че все по-малко хора гласуват. И че, ако преди десетина години избори се печелеха с 1-1,3 милиона избиратели, в момента избори се печелят с 600 хиляди. Аз лично очаквам, че наистина някакво такова число избиратели между 600-700 хиляди ще гласува за ГЕРБ. Това каза в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" социологът Иво Желев.

"Накрая може теоретично да бъде избрано управление с 12 гласа, с 32 гласа, и т.н., все има много надолу къде да вървим. Но пак повтарям, когато нямаш продукт, хората си губят мотивацията да гласуват. Особено тази сглобка много-много ерозира, трови терена, безпринципните коалиции, обещаваш едно, после яростно се нахвърляш върху политическия опонент. И след това обясняваш на хората, че то това е възможно най-доброто и единственото възможно решение, в името на някакви отново цели, като тези, които споменах - евро, Шенген, война и т.н. Това няма как да не трови и всички търпят репутационни и чисто количествено измерими електорални щети. Резултатите на “Промяната" и на “Демократична България" в по-малка степен се дължат именно на това. Няма как хората да те изберат, за да смениш системата и правилата, и елита. Да кажеш, че ще вкараш Борисов в затвора и после да тичаш и да целуваш ръка. Няма нормален избирател, а това бяха, смея да твърдя на “Промяната" едни доста мислещи хора, които дадоха доверие на Кирил Петков и Асен Василев. И какво се получава от тук нататък, още много години хората няма да се доверят на някой, който ще каже, че ще смени политическият елит с некорумпирани, не търкаляли се досега по 4-5 партии млади, образовани на Запад успешни професионалисти и т.н. Всеки ще си каже: ами, това вече сме го гледали, ще дойдат пак същите, като тези на Кирил и Асен. Разбира се, щети има и за ГЕРБ, това е нормално", добави социологът.

Според него ИТН получава един съвсем приличен процент, защото хората продължават да търсят някакви алтернативи. Резултатите на “Възраждане" също са много високи в момента. ГЕРБ също ще загуби няколко десетки хиляди гласа, спрямо предишните избори.

"Но в момента количествените прогнози не са толкова важни. Да, в електоралните проучвания между 45 и 48% казват, че твърдо ще гласуват, а реално колко ще са, на миналите избори бяха 40-41%. Вероятно, според мен, ще паднем под 40%. А ако нямаше избори 2 в 1, нали там вече отивахме твърдо на под 2 милиона и за единия, и за другия вот. Но сега най-вероятно ще бъдат 2,3-2,4 милиона.

Намаляването на процента на гласуващите, на броя на избирателите не се дължи само на отвращението на хората от политическата класа и от лошите оферти на партиите, то се дължи и на демографския срив. Защото ако ние намаляваме с 50 000 души на година, естествено, че и от там идва.

Да, делът на възрастните се увеличава непрекъснато, средната възраст се увеличава непрекъснато. Само до преди 15-ина години средната възраст беше под 40 години, в момента отиваме според мен на може би 45 средна възраст. Само за сравнение, бях гледал в Косово, средната възраст беше 29 години. Виждаме какво е една млада и жизнена нация и до къде сме се докарали ние", каза още Иво Желев.

Много големият ни проблем, по думите му е, че накрая 800 хиляди, или милион души, ще трябва да гледат останалите 5 милиона. Международният валутен фонд препоръчва увеличаване на осигурителната тежест на база на реалната сума, която получава работещият, както и прогресивна скала подоходна. Но когато е малък броят на работещите ти и половината да им вземеш, то пак няма да стигне за тези, които разчитат на преразпределението през социалната система.

"Генерално проблемът е такъв, има много малко хора, които ще плащат данъци, това е. Но това си го мислят тези, които искат смяна на модела. Левицата предлага подобни неща, въпросът е, че няма пари в държавата, това трябва да стане и този горещ картоф ще си го прехвърлят известно време.

Без парламент няма как да стане, така че не могат да го натресат като решение на някое служебно правителство-бушон. Така че тези, които управляват през следващите години ще се наемат и с тези много непопулярни решения. Но това им е работата на управляващите.

Според социолога, това обединение на лявото, което започна Корнелия Нинова, без участието на реалните, по-големи, по-значими леви субекти, не е нищо, не носи никакви избиратели. То по-скоро беше направено като някакъв първомайски ход за откриване на кампанията.

"БСП в момента не я чакат добри неща. Левицата е разединена много вероятно, защото БСП не може да я обедини. Всички тези хора, които правят тези 4 листи, те не могат да работят с Нинова. И по тази причина, в един момент вече самата Нинова от гарант за запазване на лявото, се превръща в пречка за неговото обединение. Без да смятам, че тези други лидери са кой знае колко по-добри като качество от самата Нинова, защото и тя като всеки човек политик си има своите плюсове и своите минуси. Големият минус на БСП е също липсата на стратегическо мислене. Нашите леви политици, голяма част от тях, смятат, че като се подхвърлят, ето нали сега е Великден, като се подхвърлят трохи на социалното дъно под формата на 60 лв., 80 лв. на Великден и на Коледа и с това сме спечелили социалните низини. Това няма как да стане, по-скоро това, което дават заявка, че ще правят Ваня Григорова и Мая Манолова е по-в правилна посока, според мен. Те искат да мобилизират и канализират скритата енергия на социалното дъно за политическо действие. Не знам дали е възможно, но в крайна сметка знаете Гео Милев какво беше казал “за вековната злоба на роба". Това някога, по някакъв начин може би ще избие, не знам. Въпреки че разделението, атомизацията на обществото, това, че политиците и изобщо нашата система от организации за социално включване, различни институции и организации, те в такава степен са абдикирали от тези си функции, че са оставили хората абсолютно на произвола да се оправят поединично. И когато естественият инстинкт и стремеж на хората да се обединяват за общи действия и за защита на общностни интереси, когато това е ликвидирано, може пък робът никога да не въстане, не зная. Предстои да видим.

Естествено, че сме завладяна държава. Като цяло България прилича на една от десетките феодализирани общини на територията си, просто мащабът е по-голям на национално ниво. И е нормално да сме на това място в Европа, всичко си има причини и резултати. Нищо не очаквам от тази кампания, очаквам един отново фрагментиран парламент, в който безсилни политици на база на конюнктурни интереси, свързани с влияние и пари се опитват да направят някакви безпринципни съглашения.


#Иво Желев #Естат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?