Афери, тайни и богатство: Какво знаем за семейството на Путин

Афери, тайни и богатство: Какво знаем за семейството на Путин

pixabay

A A+ A++ A

Путин пази семейството си в тайна. Според експерти основните причини за това са две - сигурността им, но и възможността през тях да укрива пари. Това съобщава Deutsche Welle.

Какво знаем за децата и жените на руския президент?

Каква ирония само: в своето новогодишно обръщение Путин обяви 2024 за "година на семейството", но за неговото собствено семейство не се знае почти нищо. Това коментира Нина Нибергал за германската обществено-правна медия ZDF. Журналистката припомня призива на Путин към рускините да раждат повече деца, например седем или осем, и да се придържат към традиционните семейни ценности. Самият той прави ли го?

"За ценностите на човешкия живот": Дъщерята на Путин и интервюто, което шокира Германия

Колко деца има Путин?

Възможно е Путин вече да има седем или осем деца, но това никой не знае, четем още в кореспонденцията. Пред обществеността Путин се представя като държавник, а не като съпруг или родител, но през последните години все пак в публичното пространство път си пробиха информации, които го представят като патриарх на един корумпиран клан, пише Нина Нибергал.

В статията се припомня, че Владимир Путин и бившата му съпруга Людмила Шкребнева се познават още от Санкт Петербург, тогава Ленинград. Шкребнева следва две години инженерство в технически институт, но после се отказва. Минава курс за стюардеси и започва работа във вътрешни полети. През 1981 г. по време на почивка между два полета отива на концерт в Ленинград, където се запознава с Владимир Путин. Двамата сключват брак през 1983 г. Путин вече е офицер в тайните служби, а Людмила по-късно започва да учи испански и френски и завършва испанска филология. Двамата научават и немски, когато след три години Путин е изпратен от КГБ в Дрезден, ГДР. Раждат им се две дъщери - Мария (1985) и Катерина (1986).

Путинови се връщат в Русия през 1990-те години. Дотогавашният офицер от тайните служби през 2000 година е избран за президент. Някъде по това време бракът с Людмила се разпада. Да, двамата още живеят заедно, но се носят какви ли не слухове за извънбрачни афери. През юни 2013 година разводът помежду им вече е факт. "Цялата ми дейност и работа е свързана с публичността", казва Путин Тогава. "Има хора, които са несъвместими с нея. Людмила Санна (Александровна – бел.ред.) стоя на вахта вече осем години. Като цяло това е общо решение."

Руското издание на "Форбс" цитира и думите на самата Людмила от същия този момент: "Нашият брак приключи главно поради това, че ние практически не се виждаме. Владимир Владимирович изцяло е погълнат от работата си. Децата ни израснаха и живеят свой живот. С две думи, така се случиха нещата, че всеки от нас има свой живот."

А какво става с двете дъщери? Преди няколко години "Ню Йорк Таймс" писа, че Мария е омъжена и носи фамилията на съпруга си - нидерландския бизнесмен Йорит Йост Фаасен. Тогава говорителят на Путин Дмитирий Песков отказа да коментира с обяснението, че Кремъл не разпространява детайли от личния живот на президента, пише "Форбс". А политологът Матю Шмид обяснява пред ZDF част от причините за тази потайност: "Путин наистина се тревожи за сигурността на дъщерите си и на бившата си съпруга, а и на вероятната му втора съпруга. И го прави по чисто практически причини."

Защото Путин се опасявал, че семейството му може да стане мишена за тайните служби на други държави. В същото време според Шмид голямата тайнственост около семейството му дава и финансови предимства. Политологът казва, че Путин може да използва семейството си, за да укрива пари - все пак той е смятат за един от най-богатите хора на света. Двете му дъщери притежават имущество на стойност милиони и в същото време управляват милиарди обществени пари - едната като ръководителка на инвестиционна програма за разширяването на Московския университет, а другата като член на борда на голям здравен концерн.

Шокиращо богати са и жените, за които се предполага, че имат афери с Путин, коментира Нина Нибергал. Говори се, че президентът на Русия има романс със Светлана Кривоногих някъде в края на 1990-те години. В статията си "Железните маски" журналистите от разследващото издание Proekt Media твърдят, че от тази връзка Кривоногих забогатяла и през 2003 година родила дъщеря, която на външен вид много прилича на Путин. Разследванията и на екипа на Алексей Навални показват, че тя притежава доста солидни ресурси - дялове в банки и курорти, недвижими имоти, яхта и други богатства на обща стойност над 100 милиона долара.

После обаче неочаквано се появява Анна Кабаева. Тя е световна и европейска шампионка по художествена гимнастика и според твърденията също е родила на Путин деца, но подробности не са известни. "Уолстрийт Джърнъл" твърди, че децата са три. Медиите припомнят, че през 2008 година вестник "Московский кореспондент" първи писа за връзката на Путин с Кабаева, а два дни по-късно беше закрит. По онова време Путин още е женен и според източниците на медиите побеснял.

Журналистите от Proekt Media пишат още, че Путин е подарил на своята любима луксозни резиденции из цяла Русия, както и една на Женевското езеро. Впрочем, Кабаева вече се намесва в политиката и в медиите и е депутатка в Думата от Путиновата партия „Единна Русия".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?