АПИ предупреди: Шофьорите да внимават през уикенда! Идат порои и заледявяне

АПИ предупреди: Шофьорите да внимават през уикенда! Идат порои и заледявяне

Pixabay

A A+ A++ A

Шофьорите, на които в следващите дни им предстои пътуване, да тръгват с автомобили подготвени за зимни условия, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

За петък - 24 ноември, прогнозата е за интензивни валежи от дъжд в Северозападна България. През почивните дни се очаква валежите в Предбалкана и в Западна България да преминават в сняг и температурите да се понижават. В неделя – 26 ноември, в Западна и Централна България, както и в североизточните райони са възможни преспи и навявания от очаквания силен вятър.

АПИ апелира водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, отбелязват от АПИ.

Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за заледявания особено рано сутрин.

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа може да се намери на сайта на АПИ, както и на телефон 0700 130 20.Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »